Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Biotehniška šola ŠC Ptuj: Izobražujemo na področjih kmetijstva, gastronomije in cvetličarstva


Štajerski Tednik
8. 2. 2021, 23.28
Posodobljeno
09. 02. 2021 · 09:43
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izobraževanje mladih v kmetijstvu je zelo pomembno za širšo družbo, saj je tesno povezano s podeželskim prostorom, ki v Sloveniji velja za urejenega in vzorno obdelanega. Na slovenskih kmetijah pridelana hrana je v zadnjem obdobju vedno bolj prepoznana kot varna hrana višje kakovosti. Zavedanje o strateškem pomenu domače pridelave hrane daje vedno večji pomen tudi poklicu kmetovalca, ki tako postaja nosilni steber ohranjanja tradicije kmetovanja na družinskih kmetijah in sooblikovanja urejenosti slovenskega podeželja. Takšno podeželje postaja vedno bolj cenjeno tudi v turizmu, saj njegovo vrednost vse pogosteje prepoznavajo tako domači kakor tudi tuji gostje.

1612863783_cvetlicarke.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Če je kakovostna hrana še ustrezno pripravljena in na sodoben način ponujena gostom, je to idealna priložnost za razvoj turizma na podeželju. Razvoj poklicnega področja gastronomije je zato izredno pomemben dejavnik turističnega razvoja v Sloveniji.

Na dosedanji ptujski biotehniški šoli razvoju poklicev s področij kmetijstva, gastronomije in tudi cvetličarstva posvečamo posebno pozornost in se trudimo mlade opremiti z vsemi potrebnimi znanji ter veščinami, ki jih bodo potrebovali pri svojem profesionalnem delu. Verjamemo, da bo povezovanje v novi združeni Šoli za ekonomijo, turizem in kmetijstvo pomenilo dodano vrednost za razvoj širšega in ožjega okolja, saj se potrebe na trgu dela izrazito hitro spreminjajo, vse večji pa je poudarek na interdisciplinarnosti, prilagodljivosti in podjetniški miselnosti na vseh gospodarskih področjih.

Izobraževanje na področju kmetijstva, gastronomije in cvetličarstva na šoli poteka v sodobno opremljenih učilnicah in delavnicah za praktični pouk. Za kmetijski del izobraževanja je nepogrešljiva tudi učilnica v naravi, šolsko posestvo na lokacijah Grajenščak in Turnišče.

Na poti uveljavljanja znanja se na šoli povezujemo s številnimi kmetijskimi strokovnimi ustanovami, kmetijskimi podjetji in kmetijami, kjer naši dijaki opravljajo praktično usposabljanje z delom. Še posebej ponosni smo na zelo dobro mednarodno izmenjavo dijakov v okviru projekta Erasmus+, kjer lahko dijaki tritedenski praktični pouk opravljajo v številnih evropskih državah. Bodoči gastronomi hotelirji prakso opravljajo v gostinskih obratih in hotelih, cvetličarji pa v cvetličarnah in na vrtnarijah na širšem ptujskem območju.

Kmetijsko-podjetniški tehniki in gospodarji na podeželju se v času izobraževanja naučijo osnov tehnoloških postopkov v vseh pomembnih kmetijskih panogah: poljedelstvu, živinoreji, pridelavi krme, sadjarstvu, vinogradništvu in zelenjadarstvu. Pri strokovnih modulih se učijo tudi o predelavi posameznih pridelkov in proizvodov v končne izdelke, namenjene potrošnikom, še posebej o predelavi sadja in mesa, za kar imamo na Turniščah tudi sodobno opremljene učne delavnice. Dijaki se naučijo tudi kletariti, saj vse pridelano grozdje iz šolskega vinograda predelamo v kakovostna vina. Negovanje svojega vina iz ptujskega mestnega vinograda nam je zaupala tudi MO Ptuj. Dijaki v kmetijskih programih brezplačno opravijo izpit za traktor in se naučijo upravljati kmetijsko mehanizacijo.

Pri dijakih vzpodbujamo podjetništvo in trženje na kmetijah, da znajo kmetijske pridelke in izdelke primerno ponuditi na tržišču.

Za kmetijske pridelke in izdelke s šolskega posestva mnogokrat dobimo odlična priznanja na ocenjevanjih.Na ocenjevanju izdelkov na lanskoletni, 31. razstavi Dobrote slovenskih kmetij je Biotehniška šola Ptuj bogatejša za tri zlata priznanja, in sicer za jabolčni sok, jabolčni kis in vino (sovinjon), kar je dokaz za kakovost naših izdelkov, ki jih tržimo tudi v naši šolski prodajalni. Na ocenjevanju izdelkov za to razstavo sodelujemo že od leta 2011, bera naših zlatih priznanj v vseh teh letih je velika, saj smo v tem obdobju prejeli skupno kar 26 različnih priznanj.

Dijaki in mentorji smo tega najbolj veseli, ker vemo, da delamo dobro. Pridelke s šolskega posestva prodamo v Šolski štacuni, ki med Ptujčani postaja vse bolj prepoznavna, saj je v njej na razpolago sezonsko sveža zelenjava, sadje, sadike zelenjave in različnega cvetja, pa tudi izdelki iz okoliških kmetij, s katerimi uspešno sodelujemo.

Gastronomski poklic postaja danes zelo cenjen, ker se pozornost vse bolj posveča kulinaričnim dogodkom in estetiki v gastronomiji. Zanimanje za ta poklic se povečuje tudi zaradi raznih resničnostnih oddaj, ki so zadnja leta zelo popularne po vsem svetu. V Sloveniji so potrebe po tem poklicu zaradi razvoja turizma vedno večje. Naši dijaki se zato lahko takoj po izobraževanju zaposlijo. Gastronom hotelir je lahko tudi zelo kreativen poklic, saj nudi možnost ustvarjanja jedi po lastnem okusu in izražanje lastne inovativnosti. Način, kako pridelke iz narave spremeniti v okusne, zdrave in slastne jedi, postaja čedalje večja mojstrovina, poklic pa mojstrski ali vse bolj »chefovski«.

Bodoči cvetličarji z oblikovanjem cvetjarazveseljujejo ljudi in jim tako posredujejo stik z naravo. Delo cvetličarja je zelo raznoliko, v cvetličarskem poklicu se prepletajo strokovna znanja, trgovina, obrt, estetika, domišljija in umetnost. Cvetličarski izdelki spremljajo vse pomembne dogodke v našem življenju, od rojstva otroka, praznovanj, porok, obletnic vse do smrti. Poleg strokovnega znanja je komuniciranje pomembna veščina cvetličarja, saj mora znati prisluhniti željam svojih strank, jih razumeti in kolikor je le mogoče ustreči njihovim željam.

Pomočnik v biotehniki in oskrbi je program, ki je namenjen mladim z namenom dokončanja osnovnošolske izobrazbe in pridobitve osnovnih strokovnih znanj ter spretnosti s širšega področja pridelave in predelave živil kakor tudi njihove uporabe pri pripravi jedi v kuhinji.

Kot šola, ki izvaja izobraževalne programe na omenjenih področjih, verjamemo, da lahko v sinergiji učinkov tudi po združitvi v novo šolo pomembno prispevamo v razvoju poklicnih kompetenc naših dijakov, ki bodo prepoznavni na trgu dela.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.