V Sibonu natakarja iščejo skoraj leto dni, v Hiši Pep´s delajo sami
V Sloveniji kronično primanjkuje predvsem delovne sile v gostinstvu – kuharjev, kuharskih pomočnikov in natakarjev ter drugega pomožnega osebja. Težave s pomanjkanjem kadra v turistični panogi in gostinstvu so se začele že pred epidemijo, v njenem času pa se še bolj zaostrile. Številni so namreč delo našli v drugih panogah, po koncu krize pa se več kot očitno ne nameravajo vrniti.

Glavni razlogi so zahteven delovni čas in/ali nizko plačilo. Preverili smo, kako stojijo s kadrom v dveh lani na novo odprtih turističnih objektih v občini Ormož, Sibon Wine & Spa Resort Jeruzalem in Hiši Pep´s.
Sibon: za novo sezono iščejo pet oseb
Vodja resorta Sibon (nekdanjega gostišča Brenholc), ki je maja lani v povsem obnovljeni podobi odprla svoja vrata, Zoran Ristič pravi, da imajo zaposlenih 11 oseb. Največje težave imajo s pridobivanjem kvalificirane delovne sile (kuhar, natakar, receptor …). Že skoraj leto dni iščejo dodatnega natakarja. »Imamo tri natakarje in dva kuharja. Za novo sezono, ki se začenja aprila, iščemo skupaj pet novih oseb – kvalificiran in pomožni kader v strežbi in kuhinji, iščemo tudi tehnika oz. vrtnarja ter vsaj dve osebi za pomoč pri urejanju sob.«
V poletni sezoni so jim pomagali trije študenti, saj jim zaradi pomanjkanja kadra v prvem letu poslovanja ni preostalo drugega, a Zoran je ob tem poudaril, da so prinesli tudi novo znanje, doprinos k poslovanju.
Oblikovanje stalne ekipe bo, kot kaže, trajalo še nekaj časa, še večja je težava pri bolj specializiranih znanjih, kot je somelje ipd. So pa pripravljeni kader razvijati in izobraževati.
Natakarju in kuharju 1.500 evrov ter prosti dnevi
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se