Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zakaj kurentova juha (še) ni ptujska zgodba?


Majda Goznik
17. 3. 2019, 23.26
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V pustnih dneh so se mnogi ob listanju knjižice 59. mednarodnega pustnega festivala na Ptuju spraševali o novi, bojda eni od top 5 ptujskih pustnih dobrot: kurentovi juhi, ki so jo doslej okusili le redki, še manj pa jo je to okolje promoviralo kot zanimivo, posebno in izvirno pustno jed, četudi naj bi šlo za tradicionalno jed. Recept naj bi bil po zapisu v njej namreč star več kot 200 let.

1552555671_cg_kurentova_juha_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

„Res, da si nekateri prisvajajo zasluge za oživitev in promocijo ptujske kurentove juhe, a se glede tega enostavno več nočem razburjati. V zvezi s ptujsko kurentovo juho lahko povem, da sem v začetku leta 2017 navezal stike z Vladom Pignarjem in ga povabil k sodelovanju z željo, da bi to zanimivo in staro jed pripravil po receptu, ki sem ga našel v stari kuharski knjigi. Takoj je bil za sodelovanje. Ptujsko kurentovo juho pa smo želeli predstaviti tudi širši javnosti. Za promocijo sem zaprosil tudi Zavod za turizem Ptuj, a je žal ostalo le pri dogovorih. Konkretnih aktivnosti, da bi ptujsko kurentovo juho oživili kot lokalno posebnost in specialiteto, žal ni bilo. Vsaj mene kot pobudnika, ki je objavil recept, niso iskali oz. kontaktirali. Spletna stran Discover Ptuj in gostilna Ribič sta obudili že omenjeno staro ptujsko jed, to je vsa resnica o oživitvi ptujske kurentove juhe, ki so jo letos pripravili v treh ptujskih gostilnah,“ je povedal Črtomir Rošić, lastnik in urednik spletnega portala Discover Ptuj, ki si želi le, da bi to okusno in zanimivo staro jed pokusili vsi Ptujčani in obiskovalci Kurentovanja.

Letos žal pravih in natančnih informacij o tem niso imeli, niti v TIC-u niti v nekaterih ptujskih gostilnah, celo nekateri natakarji niso vedeli, kaj je to kurentov krožnik, o kurentovi juhi pa so menili, da gre za kislo juho, v katero je „po nesreči padla kurentova dlaka“, so se nekateri celo znali pošaliti.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.