Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zaključna prireditev Vino Ptuj 2017


Štajerski Tednik
29. 4. 2017, 09.10
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze je 22. aprila v jedilnici minoritskega samostana na Ptuju pripravilo slovesno prireditev ob zaključku ocenjevanja vin – Vino Ptuj 2017, na kateri so podelili srebrna priznanja, zlata priznanja, velike zlate medalje, razglasili šampione vin rednih trgatev (suha vina), rednih trgatev (polsuha vina) ter posladkih in sladkih vin ter prvake sort in zvrsti.

1493457070_mg_vino_ptuj.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Predsednik 10-članske ocenjevalne komisije, ki je ocenila 130 vzorcev vina, je bil Miran Reberc: „Nebesa so se odprla vsem ob 27. pokušanju in ocenjevanju vin Ptuj 2017,“ je poudaril.

Na letošnjem ocenjevanju je bilo predstavljeno vse bogastvo vin, ki ga premore to vinorodno območje; več kot 15 sort vin v kakovostnem razponu od kakovostnega do vrhunskega vina. Kar 62,90 odstotka vin je doseglo 18,10 točke in več. Po tem visokem deležu bi jih lahko po Zakonu o vinu uvrstili med vrhunska vina, 30,10 odstotka vin je bilo v kakovostnem razredu, vin namizne kakovosti pa praktično ni bilo. Od sort so se najbolj izkazali renski rizlingi s povprečno oceno 18, 22, laški rizlingi z oceno 18,13, sovinjoni z 18,09 in rumeni muškati 18,08. Izpostavili so tudi penine, povprečje treh vzorcev je bilo 18,27. Zelo lepe ocene so dobile zvrsti, saj nobena ni padla v kakovostni razred namiznega vina. Zaradi nečistega vonja in previsokega SO2 pa je bilo izločenih 10 vzorcev vin.

Predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze, tudi predsednik organizacijskega odbora 27. ocenjevanja Edi Hojnik, je na zaključni prireditvi še posebej poudaril, da gre v prvi vrsti za praznik vina, praznik vseh vinogradnikov in vinarjev, ki se kljub vedno novim težavam znajo veseliti svojih uspehov, vsakega najmanjšega napredka, veseliti svoje priklenjenosti na svojo zemljo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.