Najem ptujskih stojnic cenejši, a interesa zanje manj kot v Bistrici
Aprila bo minilo 11 let od organizacije prve grajske tržnice na zunanjem dvorišču gradu Slovenska Bistrica. Sobotna tržnica se je med meščani in okoličani dobro prijela, kar se kaže tudi v ponudbi. Število ponudnikov je od leta 2014 z 18 zraslo na okrog 30. Res pa je, da je na prisotnost vseh tržničarjev težko računati vsako soboto, še posebej, ker so nekateri izrazito sezonski. Nasprotno pa žalostno podobo kaže ptujska mestna tržnica, ki ob sobotah klavrno sameva.

Oblačno in močno vetrovno marčevsko soboto je bila v Slovenski Bistrici zasedena manj kot polovica stojnic, označenih z imeni ponudnikov. Pa vendar med prodajalci nejevolje zaradi slabšega vremena, posledično tudi skromnejšega obiska ni bilo zaznati, preseneča pa, da so na bistriški tržnici prisotne kmetije tudi z Dravskega polja, ki bi jih nekako pripisali ptujskemu bazenu. »V Slovenski Bistrici smo prisotni že 20 let, prej že na drugi lokaciji,« je dejal Peter Kolednik iz Apač, ki je imel na stojnici vse od jajc, krompirja, kislega zelja, bučnega olja do medu čebelarstva Pislak Bali.
Okrog sedem let je z mesnimi trajnimi in poltrajnimi izdelki na Bistriškem prisoten tudi Tomaž Greif iz Stražgonjce. »Stranke so se nas navadile, nam zaupajo, na Ptuj pa nismo šli, ker imamo tukaj in v Slovenskih Konjicah prodajo, ki nam zadošča.« Greif pravi, da je čas, ki ga preživi na tržnici, nujen za prodajo, saj se s tem približa kupcem, ki ga nato pogosto obiščejo še na domu, kjer ima enako ceno izdelkov kot na tržnici, ob tem pa še ponudbo svežega mesa, poudari.
Stranke tudi nimajo težav z višjimi cenami mesnih izdelkov kot na trgovskih policah. »Cenijo, da imamo izbrano kakovost, da na kmetiji pridelamo krmo, vzredimo prašiče in meso nato sami predelamo,« je dejal Greif, ki letno vzredi do 200 prašičev. Na slovenjebistriški tržnici je med 7. uro in 10.30 najti tudi sveže sadje in zelenjavo, domače marmelade, med, mlečne izdelke, gobe, kruh in peciva, tudi zeliščne pripravke. Slednje vsako soboto ponuja zeliščar Boštjan Erker iz okolice Slovenske Bistrice, ki je tudi redni udeleženec Dobrot slovenskih kmetij. Dejal je, da se prisotnost izplača zaradi promocije, obenem pa so redni obiskovalci navajeni njegove prisotnosti.
V Bistrici 225 evrov letne najemnine, na Ptuju 120 evrov
Več v Štajerskem tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se