Med lokalno najbolj inovativnimi tudi kruh Pekarne Grosuplje


Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna nova živila, proizvedena v Sloveniji. Med njimi je tudi pirin polnozrnat kruh Pekarne Grosuplje in Mercatorja.
Izbrana živila po konkurenčnosti, kreativnosti ter prehranski sestavi v svoji skupini izstopajo od ostalih in dokazujejo, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila, s čimer presegajo inovativnost velikih mednarodnih korporacij, so zapisali v sporočilu za javnost. Nagrade so poleg pekarne Grosuplje prejeli še Pivovarna Union za pijačo Nula malina, Žito za Koruzni toast, Ljubljanske mlekarne za linijo jogurtov MU Extra, Engrotuš in Fine Culinar za Skutine štruklje iz tatarske ajde ter Valens Int. za prehransko dopolnilo z vitaminom D v obliki ustnega pršila.
Konkurenčnost domačih proizvajalcev na področju inovativnosti so na omenjenem inštitutu iskali z razpisom za najbolj inovativna nova živila, proizvedena v Sloveniji, pobude so lahko podali tako potrošniki kot proizvajalci, pri čemer so slednji v izbor lahko predlagali le en izdelek. Na razpis je prispelo 52 predlogov, med katerimi so nato izbrali najboljša živila v posameznih kategorijah.
Razglasitve najbolj inovativnih živil se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan, ki je ob tem povedal: »Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že tretje leto izvajamo promocijske kampanje, s katerimi nagovarjamo in obveščamo potrošnika o kakovosti in pomenu lokalne hrane. Potrošniki se vedno bolj zavedajo, da s poseganjem po slovenski - lokalni hrani dobijo zagotovilo, da so živila obrana v času optimalne zrelosti, kar je tudi eden od glavnih razlogov, da je doma pridelana hrana bolj sveža. Pomembno je, da se potrošniki vedno bolj zavedajo, da z nakupom lokalne hrane pomagajo domačim pridelovalcem in predelovalni industriji ter s tem ohranjajo domača delovna mesta in podpirajo nacionalno gospodarstvo. Vsa ta sporočila so zajeta v tudi v promocijski kampanji z naslovom Kakovost nam je blizu.« Poudaril je še, da se v Sloveniji premalo zavedamo dejstva, da imamo enega najboljših sistemov nadzora hrane v Evropi: »Dejstvo je, da v zadnjih letih v slovenski pridelavi in predelavi hrane nismo imeli večjih afer, kar je v primerjavi z ostalimi državami, velika prednost. Pestro in ohranjeno slovensko podeželje nam zato še vedno omogoča naravi prijazno pridelavo hrane. Le z inovativnim pristopom, boljšim prenosom znanja in višjo stopnjo vertikalnega ter horizontalnega povezovanja bomo dosegli boljšo.«
V skupini nepredpakiranih pekovskih izdelkov je tako slavila Pekarna Grosuplje v lasti Mercatorja. »Pirin polnozrnat kruh odlikuje odličen okus in dolga svežina. Pripravljen iz 100% pirine moke in zaradi izjemno visoke vsebnosti prehranske vlaknine predstavlja odličen sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane,« so zapisali v obrazložitvi.
Poleg nagrajenih izdelkov je bilo na razpis prijavljenih tudi več drugih živil, ki kažejo na inovativnost v domači živilski industriji, dodajajo na inštitutu, ob tem pa so še posebej izpostavili tudi mirnsko Dano.
Naslednji tovrstni razpis naj bi objavili konec leta.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se