Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V soboto kuhanje oglja na Gorjancih


Besedilo in foto: L. Markelj
5. 9. 2012, 12.20
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kopa_1.jpg
L. M.
Na Miklavžu je že vse pripravljeno za prižig kope. (Foto: L. M.)

##IMAGE-3400970##

Društvo Gorjanske košenice tudi letos pripravlja tradicionalno prireditev kuhanje oglja pri Domu na Miklavžu na Gorjancih. Prireditev se bo začela to soboto, 8. septembra, s prižigom kope ob 13. uri. Kuhanje oglja bo potekalo vse do sobote, 22. septembra, ko se bo kopa razdrla in pobralo oglje.

Kot je povedal Aleš Simčič, bodo ob dopoldnevih, od ponedeljka do sobote, od 9. ure dalje potekale predstavitve za obiskovalce, ki jih bo vodil član društva, sodelovala pa bosta tudi predstavnik Zavoda za gozdove iz Novega mesta (logar) in policist Policijskega oddelka Šentjernej. Teh predstavitev se pogosto udeležujejo prav šole, kar je gotovo prav in dobrodošlo, da se mladi v živo spoznajo s kulturno in tehnično dediščino naših krajev. Oglarjenje je bilo nekoč splošno razširjeno gospodarsko opravilo, pri katerem so izkoriščali manj vreden les. Z razvojem železarstva v 18. in 19. stoletju se je dejavnost močno razmahnila, svoj zaton pa je doživela po drugi svetovni vojni. Danes se oglje uporablja predvsem v gostinstvu, kemični dejavnosti in za filtracijo vode.

Nekdaj se je oglarilo tudi na Gorjancih in pozabljeno tradicijo obuja prav Društvo Gorjanske košenice, ki ima na Miklavžu urejeno kopišče. V prihodnjih dneh torej vabijo vse, da spoznajo oglarsko življenje nekoč in danes. Poleg predstavitve oglarjenja se je mogoče dogovoriti tudi za vodeni obisk Učne poti Miklavž, ki so jo odprli lani.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.