Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznik topliškega jabolka


M. Ž.
12. 10. 2016, 15.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

toplisko_jabolko02.jpg
toplisko_jabolko04.jpg
Na novinarski konferenci pred letošnjim praznikom topliškega jabolka so sodelovali (z leve): Natalija Pelko in Jože Simončič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, direktor topliške občinske uprave Rado Javornik, vodja TIC-a Primož Primec, Majda Gazvoda z občinske uprave in Peter Kotar. (Foto: M. Ž.)

Z včerajšnjo ustvarjalno delavnico za otroke v topliški krajevni knjižnici in predavanjem humanitarke Jane Dular v kulturno kongresnemu centru se je začel letošnji že 16. Praznik topliškega jabolka, osrednja jesenska in ena najbolj prepoznavnih prireditev v občini Dolenjske Toplice. Danes jo nadaljujejo z ocenjevanjem domačih sadnih sokov in kisov ter postavitvijo stalne razstave fotografij udeležencev fotografske delavnice za otroke, nastale pod mentorstvom priznanega fotografa Boruta Peterlina. Prireditelji - topliška občina in društvo podeželskih žena ter Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto - znova pripravljajo bogat in pester program, razdeljen na strokovni in zabavni del.

Pripravili so tudi nekaj novosti. »V petek bo strokovni posvet z naslovom Lokalna samooskrba - priložnost ali izziv?, ki se ga bo udeležila tudi domačinka mag. Tanja Strniša, država sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo v soboto ob 15. uri tudi uradno odprla letošnji praznik Topliškega jabolka. V turističnem delu, temu je namenjen konec tedna, bomo v soboto sestavljali oz. pekli najdaljši jabolčni zavitek, odprli nov turistični produkt, poimenovan Medena pot. Letošnja želja je namreč bila, da povežemo čim več pridelovalcev hrane in gostincev, tako omenjena pot povezuje prve, kupon za popust v lokalih na programu Praznika topliškega jabolka pa ponudnike gostinskih storitev,« je dejal vodja TIC-a Dolenjske Toplice Primož Primec in dodal, da bo oba dneva kot ponavadi kulinarična razstava jedi iz jabolk, za katero poskrbi društvo podeželskih žena, ocenjevanje jabolčnih zavitkov, letos drugič državno, ter razstava jabolk in tokrat tudi bučk, ki jo pripravlja Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto.

Slednji vsa ta leta skrbi za strokovni del programa. Tako bo tudi letos potekalo četrto ocenjevanje domačih jabolčnih sokov in kisov, prikazali bodo predelavo jabolk v jabolčni sok in določanje zrelosti jabolk, že sedmič pa bo v ponedeljek potekala borza za lokalno oskrbo. »Z vsakoletno dopolnitvijo strokovnih vsebin želimo na eni strani izobraževati proizvajalca za pridelavo in predelavo produktov, ki so kakovostni, primerni za tržno ponudbo, na drugi pa ciljamo na osveščanje potrošnika, da se odloča za slovensko sadje in hrano ter da je zanjo pripravljan glede na kakovost sicer malo več plačati, pa vendar jo uživati in se zavedati, da s tem prispeva k dvigu celotne ekonomije v Sloveniji,« je izpostavil direktor novomeškega KGZS Jože Simončič.

Za obiskovalce bosta svoja vrata odprli tudi kmetiji Bučar in Gril iz Bušinca pri Dolenjskih Toplicah. Na kmetiji Gril bo potekala predstavitev kmetijske mehanizacije za delo na njivah in travnikih, možno pa se bo popeljati tudi s traktorji.

Prireditev bo v vsakem vremenu, saj bodo, če bo potrebno, poskrbeli za šotor.

Program 16. Praznika topliškega jabolka


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.