Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Na jedilnike čim več v domačem okolju pridelane hrane


Občina Sevnica
19. 10. 2013, 12.05
Posodobljeno
20. 10. 2013 · 09:51
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

posvet_otvoritev002.jpg
Arhiv Lokalno.si
posvet_otvoritev002
posvet_otvoritev047.jpg
Arhiv Lokalno.si
Nov vrt na ekološki kmetiji
posvet_otvoritev046.jpg
Arhiv Lokalno.si

Občina Sevnica je ob svetovnem dnevu hrane, v sredo, v Zabukovju organizirala delovni posvet »Lokalno pridelana hrana v javne zavode« z udeležbo predstavnikov javnih zavodov in strokovnih služb s področja kmetijstva. S tovrstnim povezovanjem in informiranjem Občina Sevnica aktivno pristopa h krepitvi lokalne oskrbe s hrano v javnih zavodih, katerih ustanoviteljica je.

Argumentov, zakaj v domačem okolju pridelano hrano v največji možni meri vključiti v jedilnike v desetih javnih zavodih – med njimi šol, vrtcev in domov za upokojence – je veliko. Med njimi so najmočnejši večja sledljivost in varnost hrane, izboljšanje zdravja in kakovosti okolja, ohranjanje urejenosti in obdelanosti podeželja, predvsem pa krepitev ekonomske blaginje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev z ustvarjanjem delovnih mest ter vpliv na pozitiven razvoj kmetijstva kot pomembne gospodarske panoge.

Javni zavodi, ki so pomembni potrošniki hrane, morajo pri naročanju le-te dosledno upoštevati Zakon o javnem naročanju. Naročniku pa je omogočeno iz postopkov javnega naročanja izvzeti sklope hrane, katerih ocenjena vrednost ne presega 80 tisoč evrov in hkrati ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov javnega naročila. Na podlagi te določbe lahko naročnik del naročila odda brez izvedbe postopka javnega naročanja, s čimer se omogoča lokalna samooskrba in uveljavitev načela kratkih verig, tako pa tudi dosega zgoraj navedenih ciljev.

Da bi dano možnost javni zavodi lahko v čim večji meri uporabili, je v praksi ključno uravnoteženje povpraševanja in ponudbe: da javni zavodi opredelijo potrebe in ponudbo prepoznajo pri domačih pridelovalcih, ti pa v skladu s potrebami zavodov zagotavljajo zadostno količino hrane. Občina Sevnica pri tem sodeluje kot aktivni povezovalec in strokovna podpora, tudi z organizacijo tovrstnih posvetov, ki krepijo informiranost in nudijo pomoč pri vprašanjih, s katerimi se zaradi zahtevnih postopkov in zakonskih omejitev soočajo tako ponudniki kot javni zavodi.

Da bi spremembo Zakona o javnem naročanju javni zavodi lahko čim bolj uspešno vključili v svoja javna naročila ter da bi se z njimi dobro spoznali in povezali lokalni ponudniki, bo 28. novembra v Sevnici organizirana širša regijska konferenca.

Nov vrt na ekološki kmetiji v Podvrhu

Po Sevnici, Loki, Krmelju in Studencu je naše zeleno okolje bogatejše za še en nov vrt – v Podvrhu na ekološki kmetiji Mihaele Jazbec. Vrt je plod projekta »Iz naše je, dobro je«, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja osi Leader, slovesna otvoritev vrta pa je potekala po zaključku posveta. Gre za vnovičen primer dobre prakse, kako v domačem okolju krepiti pomen trajnostne pridelave in lokalne oskrbe s hrano.

Obiskovalce dogodka sta v programu otvoritvenega dogodka nagovorila župan Srečko Ocvirk in ponosna lastnica lično urejenega vrta Mihaela Jazbec. Prevladujoče zeliščni vrt je pomembna dodana vrednost ekološke kmetije, ki jo načrtujejo nadgraditi v učno kmetijo. Sledil je prerez traku in simbolična zasaditev vrtnic. Otvoritev so s kulturnimi programom obogatili otroci Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.