Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Recepti za jedi s spomladansko zelenjavo


Tina Lucu/Revija Liza Maja
30. 4. 2025, 12.36
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Osvežite svoje obroke, poiščite svežo zelenjavo in jo čim bolj okusno pripravite.

spomladanski zvitki.jpg
Profimedia
Spomladanski zvitki z zelenjavo

Spomladanski zvitki z zelenjavo

Sestavine:

  • 1 korenček
  • 1 bučka
  • 2 spomladanski čebuli
  • 3 gobe
  • 1 čili
  • 3 žlice rastlinskega olja + za cvrtje
  • 100 g riževih rezancev
  • sol
  • mleti črni poper
  • 2 žlici čilijeve omake
  • 2 žlici sojine omake
  • 12 kvadratkov riževega papirja
  • 1 jajce za premaz

Priprava:

Korenje, bučke, spomladansko čebulo in gobe očistite in narežite na rezance. Čili očistite in drobno sesekljajte.

Zelenjavo prepražite v ponvi na treh žlicah segretega olja. Riževe rezance dajte v skledo in jih prelijte z veliko vrele vode. Pustite počivati približno 10 minut.

Rezance odcedite in jih z nožem narežite na manjše kose. Zmešajte jih z zelenjavo in začinite s soljo, poprom, čilijevo omako in sojino omako.

Rižev papir razrežite na dva trikotnika in robove premažite z razžvrkljanim jajcem. Zelenjavno mešanico razdelite med pripravljena trikotnika iz riževega papirja. Konca prepognite čez nadev in zavijte v zvitek. Pripravljene zvitke ocvrite v posodi na vročem olju. Postrežete lahko s čilijem ali sojino omako.

Preberite tudi:

Spomladanski piščanec z zelenjavo

Sestavine:

  • 1 piščanec
  • 75 g zeliščnega masla
  • 500 g majhnega krompirja
  • približno 450 g kolerabe
  • približno 400 g korenja
  • 2 žlici masla
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici sezamovih semen
  • limona in sveža melisa za okras
  • olje
  • sol
pomladni.jpg
Profimedia
Spomladanski piščanec z zelenjavo

Priprava:

Piščanca operite, osušite in natrite s česnom in soljo. Položite ga na pekač, namazan z oljem, prelijte z malo vode in postavite v pečico, ogreto na 180 °C. Piščanca pecite približno uro in pol, po potrebi ga premažite z zeliščnim maslom in polivajte.

Krompir in zelenjavo olupite in narežite na rezine (korenje pustite celo). Ko je piščanec skoraj mehak, mu dodajte krompir in ga skupaj pecite še 30 minut. Sezamova semena na suho popražite ali prepražite na olju v ponvi.

Osoljeno vodo zavrite, dodajte narezano kolerabo in korenje ter kuhajte malo manj kot 5 minut. Nato zelenjavo odstranite z zajemalko (vodo obdržite za juho) in vmešajte sezamova semena. Piščanca in krompir razdelite na porcije, dodajte zelenjavno mešanico in okrasite z rezinami limone in meliso.

Račje prsi s pomladansko čebulo

Sestavine:

  • 800 g račjih prsi
  • sol
  • zdrobljeni črni poper
  • olje
  • 2 šopka spomladanske čebule
  • 2 žlici trsnega sladkorja
  • 300 ml rdečega vina
  • 1 pomaranča (ekološka)
  • 2 žlički rdečega vinskega kisa
  • ščepec mletih začimb
račji.jpg
Profimedia
Račje prsi s pomladansko čebulo

Priprava:

Operite in osušite račje prsi. Kožo narežite na cikcak in meso začinite s soljo in poprom. Segrejte ponev, vlijte malo olja in račje prsi popecite z obeh strani.

Prenesite jih v pekač s kožo navzgor in postavite v ogreto pečico. Pecite pri 200 °C približno 10-20 minut.

Spomladansko čebulo očistite in jo narežite na daljše kose. V ponev vlijte sladkor, pustite, da karamelizira, in prilijte rdeče vino. Kuhajte, dokler se sladkor ne raztopi.

Dodajte pomarančni sok in naribano pomarančno lupino. Prilijete vinski kis ter začinite z mletim začimbnim korenom in soljo. V pripravljeno omako dodajte sesekljano spomladansko čebulo in jo na kratko podušite. Pečene račje prsi okrasite z mlado čebulo, prelijte s sokom in postrezite s pečenim krompirjem. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.