Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti


Matej Stipanič, Uredništvo
11. 5. 2025, 10.14
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Popoln domači burger z najboljšim govejim mesom, sveže pečenimi bombicami in slastnimi omakami – recept za žar ali domačo kuhinjo!

burgerji
Dober tek
Po korakih do vrhunskega burgerja doma

Čeprav lahko polpet za burger pripravimo iz cele vrste sestavin, od različnih vrst rdečega mesa do piščančjih ali ribjih, pa čičerikinih, lečnih in tofujevih polpet, je v klasičnem burgerju vedno polpet iz čistega govejega mesa.

Ker je umetnost burgerjev zelo obširna, smo v uredništvu Dober tek pripravili posebno tiskano izdajo Burgerji in hotdogi, tule pa povzemamo osnovna pravila za popoln burger. Ne pozabite, za popoln burger potrebujemo poleg dobrih polpetov še kakovostne dodatke. Tudi te recepte najdete na straneh Dober tek. Na dnu tega članka pa dodajamo naš najboljši, večkrat preizkušen recept za popolne bombetke za burgerje!

Goveji burgerji po brazilsko
Dober tek
Goveji burgerji so lahko res ekstra. Takega bi že težko jedli, a z nekaj iznajdljivost se vse da.

RECEPT: Goveji burger z limetino-avokadovo majonezo, omako čimičuri, vloženo čebulo, pikantno slanino in čebulnimi obročki

Izbira mesa

  • Za polpete uporabimo kose mesa iz prednje četrti (vrat, pleče, prsa, rebra), po možnosti vsaj malo zorjeno meso (suho ali mokro), da ni prepolno vode.
  • Razmerje med mesom in maščobo naj bo približno 70 % proti 30 % v korist mesa. Tako bodo polpeti sočni in okusni in med peko ne bodo razpadli.
  • Meso zmeljemo le enkrat, in sicer na 3 mm debele svaljke.

Oblikovanje polpetov

  • Začimbe so odveč. Če imamo kakovostno meso, masa ne potrebuje nobenih dodatkov in začimb (raje polpete solimo in po želji popramo med peko).
  • Mletega mesa ne gnetemo in ne mešamo, polpete oblikujemo nežno.
  • Standardna velikost polpetov je 10 cm premera in 2 cm debeline, kar praviloma pomeni 130 do 140 g mesa.

Burger z avokadovo majonezo
Profimedia
Goveji burger z avokadovo majonezo, šparglji in radičem

RECEPT: Kalifornijski burger z avokadovo majonezo in šparglji

Peka polpetov

  • Polpete pečemo na zmerni temperaturi, najbolje na plošči ali v ponvi, da karamelizirajo po celotni površini.
  • Goveje burgerje spečemo do središčne temperature 56 °C, kar pomeni manj pečeno (medium-rare) meso, tako bodo najbolj sočni in okusni.
  • Za sirove burgerje, polpete obložimo s tanko rezino topljivega sira takoj, ko jih obrnemo in posolimo.

burger s slanino in paradižnikovo omako
Dober tek
Burger s paradižnikovo omako, slanino in sirom

RECEPT: Drugačen goveji burger s pikantno paradižnikovo omako, slanino, solato, sirom in gvakamolejem

Sestavljanje

  • Najboljše so bombice iz maslenega testa, ki so okusnejše in mehkejše od navadnega kruha.
  • Pri izboru dodatkov pazimo, da jih ni preveč, da ne prevladajo nad okusom mesa. Malo rahlo sladke omake in sveža zelenjava povsem zadostuje, med klasičnimi dodatki pa sta na primer še karamelizirana čebula in popečena slanina.
Bombice za burgerje
Dober tek
Bombice za burgerje

RECEPT: Popolne bombice za burgerje - naš preizkušen recept za popolne bombice s fotografijami korakov, da res nič ne bo šlo narobe.

Bombice_8
Dober tek
Bombice vedno tehtamo, da bodo vse enako velike
sun-bright

Trenutno

10 °C

Jasno

torek, 13. 5

Delno oblačno

9 / 17 °C cloud-sun

sreda, 14. 5

Delno oblačno

5 / 21 °C cloud-sun

četrtek, 15. 5

Deževno

7 / 22 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.