Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti
Popoln domači burger z najboljšim govejim mesom, sveže pečenimi bombicami in slastnimi omakami – recept za žar ali domačo kuhinjo!

Čeprav lahko polpet za burger pripravimo iz cele vrste sestavin, od različnih vrst rdečega mesa do piščančjih ali ribjih, pa čičerikinih, lečnih in tofujevih polpet, je v klasičnem burgerju vedno polpet iz čistega govejega mesa.
Ker je umetnost burgerjev zelo obširna, smo v uredništvu Dober tek pripravili posebno tiskano izdajo Burgerji in hotdogi, tule pa povzemamo osnovna pravila za popoln burger. Ne pozabite, za popoln burger potrebujemo poleg dobrih polpetov še kakovostne dodatke. Tudi te recepte najdete na straneh Dober tek. Na dnu tega članka pa dodajamo naš najboljši, večkrat preizkušen recept za popolne bombetke za burgerje!

Izbira mesa
- Za polpete uporabimo kose mesa iz prednje četrti (vrat, pleče, prsa, rebra), po možnosti vsaj malo zorjeno meso (suho ali mokro), da ni prepolno vode.
- Razmerje med mesom in maščobo naj bo približno 70 % proti 30 % v korist mesa. Tako bodo polpeti sočni in okusni in med peko ne bodo razpadli.
- Meso zmeljemo le enkrat, in sicer na 3 mm debele svaljke.
Oblikovanje polpetov
- Začimbe so odveč. Če imamo kakovostno meso, masa ne potrebuje nobenih dodatkov in začimb (raje polpete solimo in po želji popramo med peko).
- Mletega mesa ne gnetemo in ne mešamo, polpete oblikujemo nežno.
- Standardna velikost polpetov je 10 cm premera in 2 cm debeline, kar praviloma pomeni 130 do 140 g mesa.
RECEPT: Kalifornijski burger z avokadovo majonezo in šparglji
Peka polpetov
- Polpete pečemo na zmerni temperaturi, najbolje na plošči ali v ponvi, da karamelizirajo po celotni površini.
- Goveje burgerje spečemo do središčne temperature 56 °C, kar pomeni manj pečeno (medium-rare) meso, tako bodo najbolj sočni in okusni.
- Za sirove burgerje, polpete obložimo s tanko rezino topljivega sira takoj, ko jih obrnemo in posolimo.
Sestavljanje
- Najboljše so bombice iz maslenega testa, ki so okusnejše in mehkejše od navadnega kruha.
- Pri izboru dodatkov pazimo, da jih ni preveč, da ne prevladajo nad okusom mesa. Malo rahlo sladke omake in sveža zelenjava povsem zadostuje, med klasičnimi dodatki pa sta na primer še karamelizirana čebula in popečena slanina.

RECEPT: Popolne bombice za burgerje - naš preizkušen recept za popolne bombice s fotografijami korakov, da res nič ne bo šlo narobe.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
