
Velikonočna pletenica z mandlji
Velikonočna pletenica z mandlji

Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač
Postopek
Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.
Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.
Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.