© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Velikonočna pletenica z mandlji

Velikonočna pletenica z mandlji

Čas priprave 1 h 40 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 15 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mandelzopf mit ZuckerglasurgrbProd. 3/052005 01 20

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Slastne miške v božični preobleki

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač

Postopek

1

Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.

2

Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.

3

Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

Mandelzopf mit ZuckerglasurobProd. 3/052005 01 20
4

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

Mandelzopf mit ZuckerglasurubProd. 3/052005 01 20
5

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

Mandelzopf mit Zuckerglasurdet3Prod. 3/052005 01 20
6

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.

Priljubljeni recepti

Vaniljevi piščančki na palčki

Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Srednje zahtevno

Medeni jogurt z robidnicami

Lahek in osvežilen posladek

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.