© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Velikonočna pletenica z mandlji

Velikonočna pletenica z mandlji

Čas priprave 1 h 40 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 15 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mandelzopf mit ZuckerglasurgrbProd. 3/052005 01 20

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač

Postopek

1

Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.

2

Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.

3

Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

Mandelzopf mit ZuckerglasurobProd. 3/052005 01 20
4

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

Mandelzopf mit ZuckerglasurubProd. 3/052005 01 20
5

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

Mandelzopf mit Zuckerglasurdet3Prod. 3/052005 01 20
6

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.