
Njoki iz ponve z bobom, pršutom, rikoto in žajbljem
Fini njoki bodo pripravljeni, kot bi mignil
Njoki iz ponve z bobom, pršutom, rikoto in žajbljem
Fini njoki bodo pripravljeni, kot bi mignil

Sestavine
- 250 g rikote
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- 6 rezin pršuta
- 400 g njokov
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- maslo za praženje
- prgišče lističev žajblja
- 150 g blanširanega boba (oluščenega in brez kožic)

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 250 g rikote
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- 6 rezin pršuta
- 400 g njokov
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- maslo za praženje
- prgišče lističev žajblja
- 150 g blanširanega boba (oluščenega in brez kožic)
Postopek
Zmešamo rikoto, limonovo lupinico ter obilo soli in popra. Mešanico razprostremo na dno plitve široke servirne sklede.
Pod žarom v pečici spečemo rezine pršuta, da zahrustajo, med peko jih obrnemo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih nalomimo na koščke.
Njoke skuhamo v osoljenem kropu. Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo iz vode in odložimo na kuhinjski papir, da se odcedijo.
V veliki oplasteni ponvi segrejemo oljčno olje in na njem nekaj minut pražimo česen, ki smo ga rahlo strli z rezilom noža, da odišavi olje. Dodamo kuhane njoke in jih pražimo, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo (po potrebi to naredimo v več porcijah in popražene shranimo v toplo pečico).
V drugi ponvici razpustimo maslo in na njem hrustljavo popražimo žajbljeve liste. Njoke naložimo na rikoto, posujemo z blanširanim bobom, prelijemo z maslom in žajbljem ter posujemo še s hrustljavimi koščki pršuta.