Kaj boste skuhali danes?
Kuhan jabolčnik
Namesto kuhanega vina, punča ali čaja z rumom naj bo za spremembo tokrat - kuhan jabolčnik.
Kuhan jabolčnik
Namesto kuhanega vina, punča ali čaja z rumom naj bo za spremembo tokrat - kuhan jabolčnik.
Sestavine
- 1 l jabolčnika
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 zvezdasta janeža
- 2 stroka kardamoma (ali za noževo konico semen)
- 2 cimetovi palčki
- 6 žlic temnega ruma
za okras
- približno 50 g sladkorja demerara (vsega ne bomo porabili)
- 6 vejic rožmarina
- 1 jabolko
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 1 l jabolčnika
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 zvezdasta janeža
- 2 stroka kardamoma (ali za noževo konico semen)
- 2 cimetovi palčki
- 6 žlic temnega ruma
za okras
- približno 50 g sladkorja demerara (vsega ne bomo porabili)
- 6 vejic rožmarina
- 1 jabolko
Postopek
Jabolčnik počasi segrevamo s sladkorjem in začimbami toliko časa, da nežno zavre, se sladkor stopi in začimbe oddajo aromo. Medtem občasno premešamo in na koncu dodamo rum. Kuhan jabolčnik pustimo, da se malce ohladi, nato odstranimo začimbe.
V globok krožnik vlijemo za 0,5 cm vode. Sladkor demerara vsujemo v drug globok krožnik, da sega približno 0,5 cm visoko. Kozarce najprej pomočimo v vodo, nato pa še v sladkor, ki se bo oprijel mokrega roba. Nato v kozarce previdno vlijemo kuhan jabolčnik in v vsakega za okras dodamo vejico rožmarina ter rezino jabolka, ki ga narežemo tik pred postrežbo.