Kaj boste skuhali danes?
Kuhan jabolčnik
Namesto kuhanega vina, punča ali čaja z rumom naj bo za spremembo tokrat - kuhan jabolčnik.
Kuhan jabolčnik
Namesto kuhanega vina, punča ali čaja z rumom naj bo za spremembo tokrat - kuhan jabolčnik.
Sestavine
- 1 l jabolčnika
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 zvezdasta janeža
- 2 stroka kardamoma (ali za noževo konico semen)
- 2 cimetovi palčki
- 6 žlic temnega ruma
za okras
- približno 50 g sladkorja demerara (vsega ne bomo porabili)
- 6 vejic rožmarina
- 1 jabolko
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1 l jabolčnika
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 zvezdasta janeža
- 2 stroka kardamoma (ali za noževo konico semen)
- 2 cimetovi palčki
- 6 žlic temnega ruma
za okras
- približno 50 g sladkorja demerara (vsega ne bomo porabili)
- 6 vejic rožmarina
- 1 jabolko
Postopek
Jabolčnik počasi segrevamo s sladkorjem in začimbami toliko časa, da nežno zavre, se sladkor stopi in začimbe oddajo aromo. Medtem občasno premešamo in na koncu dodamo rum. Kuhan jabolčnik pustimo, da se malce ohladi, nato odstranimo začimbe.
V globok krožnik vlijemo za 0,5 cm vode. Sladkor demerara vsujemo v drug globok krožnik, da sega približno 0,5 cm visoko. Kozarce najprej pomočimo v vodo, nato pa še v sladkor, ki se bo oprijel mokrega roba. Nato v kozarce previdno vlijemo kuhan jabolčnik in v vsakega za okras dodamo vejico rožmarina ter rezino jabolka, ki ga narežemo tik pred postrežbo.
Priljubljeni recepti
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna