
Kaj boste skuhali danes?
Krompirjevi cmoki s hašejem
Krompirjeve cmoke polnimo tudi z mesom, in ne samo s slivami.
Krompirjevi cmoki s hašejem
Krompirjeve cmoke polnimo tudi z mesom, in ne samo s slivami.

Sestavine
- 1 kg mokastega krompirja
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- muškatni orešek
- pečenkina omaka, ko postrežemo
- kislo zelje za prilogo
nadev
- sol
- 200 g kuhane govedine
- 200 g kuhanega prekajenega mesa
- poper
- 1 žlica nasekljanih zelišč (npr. majaron, timijan)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- maščoba za praženje

Ponarejena pašticada, ki jo bodo otroci oboževali
V tokratni kuharski oddaji Kvarnerke na Aktual TV je voditeljica Maja Škufca kuhalnico prepustila posebni gostji – Meliti Maslak iz Reke.


Tri jesenske sladice, ki bodo na meniju še ta teden
Poletje nas je razvajalo s svežino, a tudi jesenski okusi niso kar tako. Jabolka, hruške in slive smo skrili v jesenske sladice, ki prepričajo z aromo in izgledom.
Sestavine
- 1 kg mokastega krompirja
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- muškatni orešek
- pečenkina omaka, ko postrežemo
- kislo zelje za prilogo
nadev
- sol
- 200 g kuhane govedine
- 200 g kuhanega prekajenega mesa
- poper
- 1 žlica nasekljanih zelišč (npr. majaron, timijan)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- maščoba za praženje
Postopek
Krompir v olupku skuhamo in ohladimo, nato ga olupimo in pretlačimo s stiskalnico. Dodamo moko in jajca, začinimo s soljo in muškatom ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo.
Zdaj pripravimo nadev. Govedino in prekajeno meso zmeljemo z mesoreznico ter začinimo s soljo, poprom in zelišči. Na maščobi rahlo prepražimo drobno narezano čebulo in nasekljan česen; dodamo k mesni masi in dobro premešamo. Iz nadeva naredimo 12 primerno velikih kroglic in jih damo za pol ure na hladno.
Testo razdelimo na 12 koščkov, jih nekoliko sploščimo, nanje položimo mesne kroglice in naredimo lepe cmoke.
V rahlo osoljeni vodi jih kuhljamo približno 10 minut. Cmoke pokapamo s pečenkino omako in zraven ponudimo okusno pripravljeno kislo zelje.
Nasvet
Haše je sesekljano ali zmleto pečeno, dušeno ali kuhano meso. Za nadev lahko namesto kuhane govedine vzamemo npr. pečeno svinjsko pleče ter namesto prekajenega mesa kuhano šunko.
Priljubljeni recepti
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake