
Kaj boste skuhali danes?
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico

Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras
Postopek
Maslo stopimo v veliki ponvi z neoprijemljivim dnom in čebulo nežno pražimo 10 do 15 minut, da se zmehča. Dodamo žajbelj in še tega pražimo eno minuto. Vse prestavimo v veliko skledo. Kostanj v sekljalniku sesekljamo na drobne koščke in ga stresemo k čebuli. Sesekljamo še lešnike in tudi te stresemo v skledo. Dodamo še drobtine, muškatni orešek, stepena jajca, žličko soli in poper po želji. Sestavine dobro premešamo.
Odtrgamo velik kos aluminijaste folije. Na sredi folije z maslom premažemo pravokotnik v velikosti približno 30 x 40 cm. Po premazanem delu zložimo v vrsti trakove slanine, tako da se nekoliko prekrivajo. Z valjarjem jih počasi, vendar čvrsto povaljamo po dolžini, da se trakovi slanine nekoliko raztegnejo. Nanje naložimo nadev v obliki valja. S folijo ga obložimo s slanino tako, da je popolnoma ovit. Čvrsto ga zavijemo v še en kos folije, robove stisnemo in ga povaljamo po delovni površini, da je enakomerno debel in okrogel. Za nekaj časa ga postavimo v hladilnik (lahko ga pripravimo tudi dan pred peko).
Pečico segrejemo na 220 °C. Zvitek odvijemo, folijo odstranimo in ga damo v malo naoljen pekač ter pečemo pol ure, da se slanina hrustljavo zapeče. Narežemo ga na rezine in postrežemo. Po želji ga okrasimo z listi žajblja, ocvrtimi na maslu.
Priljubljeni recepti
Solata s šunko, grahom in krompirjem
Juha iz kreše s cmočki
Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni