
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico

Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras
Postopek
Maslo stopimo v veliki ponvi z neoprijemljivim dnom in čebulo nežno pražimo 10 do 15 minut, da se zmehča. Dodamo žajbelj in še tega pražimo eno minuto. Vse prestavimo v veliko skledo. Kostanj v sekljalniku sesekljamo na drobne koščke in ga stresemo k čebuli. Sesekljamo še lešnike in tudi te stresemo v skledo. Dodamo še drobtine, muškatni orešek, stepena jajca, žličko soli in poper po želji. Sestavine dobro premešamo.
Odtrgamo velik kos aluminijaste folije. Na sredi folije z maslom premažemo pravokotnik v velikosti približno 30 x 40 cm. Po premazanem delu zložimo v vrsti trakove slanine, tako da se nekoliko prekrivajo. Z valjarjem jih počasi, vendar čvrsto povaljamo po dolžini, da se trakovi slanine nekoliko raztegnejo. Nanje naložimo nadev v obliki valja. S folijo ga obložimo s slanino tako, da je popolnoma ovit. Čvrsto ga zavijemo v še en kos folije, robove stisnemo in ga povaljamo po delovni površini, da je enakomerno debel in okrogel. Za nekaj časa ga postavimo v hladilnik (lahko ga pripravimo tudi dan pred peko).
Pečico segrejemo na 220 °C. Zvitek odvijemo, folijo odstranimo in ga damo v malo naoljen pekač ter pečemo pol ure, da se slanina hrustljavo zapeče. Narežemo ga na rezine in postrežemo. Po želji ga okrasimo z listi žajblja, ocvrtimi na maslu.