Kaj boste skuhali danes?
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico
Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras
Postopek
Maslo stopimo v veliki ponvi z neoprijemljivim dnom in čebulo nežno pražimo 10 do 15 minut, da se zmehča. Dodamo žajbelj in še tega pražimo eno minuto. Vse prestavimo v veliko skledo. Kostanj v sekljalniku sesekljamo na drobne koščke in ga stresemo k čebuli. Sesekljamo še lešnike in tudi te stresemo v skledo. Dodamo še drobtine, muškatni orešek, stepena jajca, žličko soli in poper po želji. Sestavine dobro premešamo.
Odtrgamo velik kos aluminijaste folije. Na sredi folije z maslom premažemo pravokotnik v velikosti približno 30 x 40 cm. Po premazanem delu zložimo v vrsti trakove slanine, tako da se nekoliko prekrivajo. Z valjarjem jih počasi, vendar čvrsto povaljamo po dolžini, da se trakovi slanine nekoliko raztegnejo. Nanje naložimo nadev v obliki valja. S folijo ga obložimo s slanino tako, da je popolnoma ovit. Čvrsto ga zavijemo v še en kos folije, robove stisnemo in ga povaljamo po delovni površini, da je enakomerno debel in okrogel. Za nekaj časa ga postavimo v hladilnik (lahko ga pripravimo tudi dan pred peko).
Pečico segrejemo na 220 °C. Zvitek odvijemo, folijo odstranimo in ga damo v malo naoljen pekač ter pečemo pol ure, da se slanina hrustljavo zapeče. Narežemo ga na rezine in postrežemo. Po želji ga okrasimo z listi žajblja, ocvrtimi na maslu.