© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Goveja krača izpod peke

Goveja krača, pripravljena v saču, se bo v ustih kar topila. Preverjeno!

Goveja krača izpod peke

Goveja krača, pripravljena v saču, se bo v ustih kar topila. Preverjeno!

Čas priprave 6 h + 2 uri za mariniranje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 goveja krača (2 kg)
  • približno 0,5 litra temnega piva
  • 2 rdeči čebuli
  • 6 korenčkov
  • 6 krompirjev
  • 1 glavica česna
  • 4 ščepi soli
  • pest nasekljanega peteršilja

Sestavine

  • 1 goveja krača (2 kg)
  • približno 0,5 litra temnega piva
  • 2 rdeči čebuli
  • 6 korenčkov
  • 6 krompirjev
  • 1 glavica česna
  • 4 ščepi soli
  • pest nasekljanega peteršilja

Postopek

1

Kračo 2 uri pred peko močno začinimo s 4 ščepi soli in pustimo na sobni temperaturi.

2

Medtem pripravimo sač: na tleh pripravimo kurišče in v njem blago žerjavico, na katero položimo spodnji del sača za toliko časa, da se segreje. Ob saču zakurimo še en ogenj za dodatno žerjavico, ki jo bomo nalagali na pokrov.

3

Ko se sač segreje, vanj položimo kračo in jo zalijemo s pivom.

4

Sač pokrijemo s pokrovom in nanj naložimo tanko plast žerjavice. Na začetku ne pretiravamo, ker moramo sač segreti postopoma. Nato vsakih 30 minut oziroma po potrebi naložimo novo žerjavico, vendar ne pretiravamo, ker krača potrebuje nizko temperaturo pečenja (140 do 150 °C).

5

Po 2 urah dvignemo pokrov in preverimo stanje tekočine v saču. Če je zmanjkuje, dodamo še nekaj piva. Preverimo tudi, ali je krača z zgornje strani bolj zapečena kot spodaj – to pomeni, da na pokrov sača nalagamo preveč žerjavice. V tem primeru kračo obrnemo, sač spet pokrijemo in v nadaljevanju peke dodajamo manj žerjavice.

6

Po 3 urah peke kračo vzamemo iz sača, vanj razporedimo na četrtine narezano čebulo, celo glavico česna, olupljen in narezan krompir ter olupljeno celo korenje. Na zelenjavo položimo kračo, spet zapremo pokrov in pečemo dalje.

7

Po 6 urah peke preverimo temperaturo mesa, ciljna središčna temperatura je 90 °C. Pečenost lahko preizkusimo tudi z nabodalom: če je meso mehko in nabodalo brez večjega upora zdrsne skozenj, potem s peko zaključimo, v nasprotnem primeru s peko nadaljujemo.

8

Sač odstranimo z žerjavice, ga odkrijemo in meso pustimo počivati vsaj 20 minut. Če je zunaj hladno, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Ne pokrivamo pa s pokrovom sača, ker bi se tako meso še naprej peklo, saj sač zelo dobro zadržuje toploto.

9

Po počitku meso poljubno razrežemo in postrežemo na pladnju, ga prelijemo z gosto pivsko omako, ki je ostala v saču, in priložimo pečeno zelenjavo. Za okras potresemo Recept z nasekljanim peteršiljem in postrežemo.

Tudi v litoželezni posodi

Če nimamo sača, kračo lahko spečemo v litoželezni posodi s pokrovom na žaru na indirektni vročini ali v pečici, v obeh primerih pri temperaturi med 140 in 150 °C.

Priljubljeni recepti

Jagnječje zarebrnice z rožmarinom in solato iz jajčevca in leče

Omamna jagnječja pečenka v vseh odtenkih vijoličaste …

55 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.