
Čokoladni venec z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!
Čokoladni venec z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!

Sestavine
testo
- 2 zavitka suhega kvasa
- 600 g gladke moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 4 dl mlačnega mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 veliko jajce
- 1 žlička soli
nadev
- 200 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 200 g malin
- 1–2 žlici nasekljanih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
- olje za premaz folije
- moka za delovno površino
- maslo, lešnikov namaz in malinova marmelada, ko postrežemo

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
testo
- 2 zavitka suhega kvasa
- 600 g gladke moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 4 dl mlačnega mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 veliko jajce
- 1 žlička soli
nadev
- 200 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 200 g malin
- 1–2 žlici nasekljanih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
- olje za premaz folije
- moka za delovno površino
- maslo, lešnikov namaz in malinova marmelada, ko postrežemo
Postopek
Dan pred peko venca v veliki skledi zmešamo suhi kvas s 400 g moke, sladkorjem in žličko soli. V drugi skledi zmešamo mleko s stopljenim maslom in jajcem. Mlečno mešanico vlijemo med suhe sestavine in s kuhalnico dobro zmešamo. Skledo pokrijemo z naoljeno kuhinjsko folijo in jo postavimo čez noč v hladilnik. Testo lahko pripravimo tudi prej, vendar največ tri dni pred peko, in ga pustimo v hladilniku.
Pečico segrejemo na 180 °C. V testo vmešamo preostalo moko. Stresemo ga na rahlo pomokano delovno površino in malo pregnetemo, da se dodana moka vmesi v testo. Če je potrebno, vdelamo še malo moke. Testo razvaljamo v pravokotnik, velik 50 x 30 cm, in ga premažemo s čokoladno-lešnikovim namazom. Potresemo ga z malinami in jih z roko rahlo vtisnemo v namaz, da se sprimejo s testom.
Testo tesno zavijemo v zvitek. Z ostrim nožem, ki smo ga pomokali, zvitek vzdolžno prerežemo, vendar ne čisto do konca, tako da se oba dela še držita. Razrezan zvitek zasukamo in oblikujemo v venec, konce pa stisnemo, da se zlepijo. Venec položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, potresemo z lešniki in sladkorjem ter pečemo 30 do 40 minut.
Nekoliko ga ohladimo in postrežemo še mlačnega z maslom, malinovo marmelado in po želji še z lešnikovim namazom.