
Poročna torta Chabela
Chabela v španščini pomeni več stvari. Je različica imena Isabela, tradicionalna pijača in vrsta kolača, ki ga v filmu in knjigi spečejo ter okrasijo kot poročno torto.
Poročna torta Chabela
Chabela v španščini pomeni več stvari. Je različica imena Isabela, tradicionalna pijača in vrsta kolača, ki ga v filmu in knjigi spečejo ter okrasijo kot poročno torto.

Sestavine
kolač
- 125 g zmehčanega masla in še malo za model
- 200 g moke in še malo za model
- ščepec sode bikarbone
- 1⁄4 žličke pecilnega praška
- 200 g sladkorja
- drobno naribana lupinica 4 bio limon
- 2 veliki jajci sobne temperature
- 1 dl pinjenca sobne temperature
- sok 1⁄2 limone
- ščepec soli
limonov jajčni preliv
- sok 2 1⁄2 limon (ostale so nam pri pripravi kolača)
- 150 g belega kristalnega sladkorja
- 75 g hladnega masla
- 3 jajca
nadev
- sladka marelična marmelada
za okras
- 3 dl sladke smetane
- 5 žlic sladkorja v prahu

Hitre malice, ki jih lahko odnesete v službo
September je čas za nove začetke - začnimo pri zdravih malicah za v službo.

Pripravite te jedi s koruzo, preden bo prepozno
Ob koncu poletja nas pridelana koruza še zadnjič vabi s sladkim okusom. Za vas smo izbrali nekaj okusnih in malo drugačnih receptov.

Meden in osvežujoč: kako pripraviti domač sirup iz figovih listov
Na Lošinju domačini že dolgo pripravljajo sirup iz figovih listov. Okus je medeno figov in osvežujoč – popoln spomin na poletne dni.
Sestavine
kolač
- 125 g zmehčanega masla in še malo za model
- 200 g moke in še malo za model
- ščepec sode bikarbone
- 1⁄4 žličke pecilnega praška
- 200 g sladkorja
- drobno naribana lupinica 4 bio limon
- 2 veliki jajci sobne temperature
- 1 dl pinjenca sobne temperature
- sok 1⁄2 limone
- ščepec soli
limonov jajčni preliv
- sok 2 1⁄2 limon (ostale so nam pri pripravi kolača)
- 150 g belega kristalnega sladkorja
- 75 g hladnega masla
- 3 jajca
nadev
- sladka marelična marmelada
za okras
- 3 dl sladke smetane
- 5 žlic sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Model premera 18–20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. Moki primešamo sol, sodo bikarbono in pecilni prašek ter jo presejemo. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Dodamo ji limonovo lupinico. Jajci rahlo razžvrkljamo, ju postopoma prilivamo mešanici masla in sladkorja ter medtem ves čas stepamo. Pinjenec in limonov sok zmešamo ter ju izmenično z moko vmešamo v testo. Zmešamo le toliko, da se sestavine povežejo in dobimo enotno zmes.
Testo postrgamo v model in pečemo 50 minut oziroma toliko časa, da zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ostane čist, ko ga izvlečemo. Kolač pustimo v modelu 10 minut, nato ga preložimo na kuhinjsko mrežico, da se do konca ohladi.
Za limonov preliv maslo narežemo na majhne kocke. V nepregorni skledi stepemo jajca. Dodamo sladkor in limonov sok ter skledo postavimo na kozico, v kateri rahlo vre voda. Med stepanjem dodajamo maslo, in sicer po nekaj kock naenkrat. Stepamo približno 8 minut, v tem času se bo mešanica segrela, a ne sme zavreti, in se malo zgostila, tako da prevleče hrbtno stran žlice. Skledo odstranimo s kozice z vodo in stepamo še 1 minuto. Skoraj ves preliv (nekaj žlic naj ostane v skledi) precedimo skozi fino sito, da bo popolnoma gladek. Počakamo, da se malo ohladi. Medtem prihranjeni preliv v skledi še nekaj minut segrevamo in stepamo nad kozico z rahlo vrelo vodo, da se bo zgostil v kremo, s katero bomo okrasili torto. Tudi kremo nato precedimo in jo damo v hladilnik.
Kolač prečno prerežemo na pol. Zgornjo polovico položimo na servirni krožnik in prepikamo z zobotrebcem. Prelijemo jo s polovico limonovega preliva, ki se vpije, in namažemo z marelično marmelado. Nanjo položimo drugo polovico kolača, jo prav tako prepikamo in prelijemo s preostankom preliva.
Sladko smetano in sladkor čvrsto stepemo. Torto s skoraj vso stepeno smetano namažemo po obodu in vrhu, nato damo preostanek smetane v dresirno vrečko in na vrh nabrizgamo kupčke. Enako naredimo z limonovo kremo, ki smo jo prihranili. Torta naj čez noč počiva na hladnem, nato jo narežemo in postrežemo.