Preprosti triki za varčno kuhanje, ki jih je vredno poznati
Se vam ne zdi, da so generacije pred nami znale živeti skromneje in varčnejše? Zbrali smo nasvete za varčne korake v kuhinji, ki bodo vsakomur prišli prav.

Razlogi za varčnost naših prednikov se nam danes morda zdijo skoraj nepredstavljivi. A spremljanje trenutnih okoljskih in splošnih družbenih problemov nas vodi k premisleku o pristopih, ki jih lahko v svojih gospodinjstvih uvedemo, da bi poskrbeli za lepšo prihodnost in se izognili prehudim udarcem po žepih.
Izbira štedilnika
Čas, ko moramo izbrati novi štedilnik, je za marsikoga stresen. Ponudb je res pestra, a tak nakup je tudi idealna priložnost za razmislek o varčnosti. Ta naj seveda sledi premisleku o tem, kakšen tip kuharja ste in kaj od svojega štedilnika pričakujete.
Čeprav profesionalci prisegajo na plin, za najbolj varčno izbiro velja indukcijska kuhalna plošča, pri kateri prihaja do boljšega izkoristka toplote. To, da neočiščeni gorilniki in površine vplivajo na učinkovitost vašega štedilnika, pa gotovo veste.
Ustrezna posoda
Tudi nakup loncev, kozic in ponev naj bo premišljen. Splača se vložiti v kakovostne, dobro prevodne materiale in posebno pozornost nameniti tudi izbiri ustreznih velikosti. Če uporabljamo posode, ki so manjše od grelnikov, nam v zrak uide znaten delež toplote. Če preveliko posodo segrevamo na majhnem grelniku, pa bo postopek trajal bistveno dlje.
Dodatno energijo, ki prispeva k učinkovitejši pripravi hrane, bomo ujeli tudi z uporabo pokrovk, ki se tesno prilegajo posodi in v njej zadržujejo toploto.

Manj časa in več načrtovanja
Če kuhamo manj časa, porabimo manj energije, kajne? Zato načrtujmo pripravo:
- zamrznjene sestavine pravočasno odtajajte,
- načrtujte obroke za ves teden,
- izbirajte recepte za jedi v eni posodi,
- skuhajte nekaj porcij več in jih shranimo v zamrzovalnik.
Pomožne naprave
- Vodo (le toliko, kot je potrebujete) segrejte v električnem grelniku ter šele nato prelijte v lonec.
- Pogrejte obrok v mikrovalovni pečici, ki hrano segreje bistveno hitreje.
- Uberite kakšno bližnjico z uporabo lonca na pritisk, posode za počasno kuhanje ali cvrtnika.
Majhni triki velikih mojstrov
- Štedilnik izklopite, tik preden je jed gotova, in pusti, da preostala toplota zaključi pripravo jedi.
- Vodo, v kateri se je kuhala zelenjava, shranite in jo uporabite za pripravo jušne osnove ali 'zalivanje' rižote.
Imate tudi vi kakšen dober nasvet za varčnejšo kuho? Delite ga s prijatelji in jih sporočite še nam – več glav, več ve.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se