Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Recepti s čemažem, ki vedno navdušijo


Lara Jelen
29. 3. 2025, 09.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Nikoli nas ne razočara. Vsako pomlad nas v gozdu pričaka preproga nežnih zelenih lističev, ki dišijo po česnu.

cemaz
Profimedia
Čemaževa kremna juha s poširanim jajcem

To je seveda čemaž, še kako dobrodošla rastlina, ki (kakšno naključje!) v izobilju uspeva ravno po pustnem rajanju s krofi ter pred veliko nočjo, ko se mize spet šibijo pod dobrotami. Narava pač ve, da vmes potrebujemo nekaj lažjega in zdravega, a še vedno zelo okusnega.

Opozorilo!

Čemaž nabirajte samo, če ga dobro poznate! Zamenjava z jesenskim podleskom ali šmarnico je smrtno nevarna!

Čemaževa kremna juha s poširanim jajcem

Sestavine:

  • 2 šalotki
  • 1 krompir
  • 2 žlici masla
  • 100 ml suhega belega vina
  • 500 ml piščančje juhe
  • 2 skodelici čemaža
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • mlet črni poper

Za poširanje jajc:

  • 500 ml vode
  • 50 ml kisa
  • sol
  • 4 jajca

Priprava:

Šalotko in krompir olupimo ter na drobno narežemo. V loncu stopimo maslo ter na njem na kratko popražimo šalotko in krompir. Nato prilijemo vino, zavremo, dodamo jušno osnovo in kuhamo, dokler krompir ne postane mehak. Čemaž na drobno nasekljamo.

V osnovo prilijemo smetano, dodamo nasekljan čemaž in vse skupaj kuhamo še približno 3 minute. Nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom.

Pripravimo poširana jajca. V kozico nalijemo vodo in kis, rahlo solimo ter zavremo. Nato temperaturo znižamo, z metlico ustvarimo vrtinec in vanj ubijemo jajce. Rumenjak se bo lepo ovil v beljak. Jajce kuhamo približno 3 minute, nato ga s penovko vzamemo iz vode in prestavimo v krožnik. Vsako jajce skuhamo posebej. Na krožnike razdelimo poširana jajca, jih prelijemo z juho in postrežemo s hrustljavim kosom kruha.

Ljudska medicina nas uči, da čemaž čisti telo (krvni obrok, prebavila in dihalne poti). Ni pa treba pretiravati z njim. Že nekaj sesekljanih listov bo popestrilo okus solate in drugih jedi.

Čemaževa pletenka

Sestavine:

  • 160 ml mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • ½ žličke sladkorja v prahu
  • 300 g navadne moke
  • 1 žlička soli,
  • 30 g olivnega olja

Nadev:

  • 50 g svežih listov čemaža
  • 100 ml oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 30 g pinjol (ali olupljenih mandljev)
  • ½ čajne žličke soli
  • 6 žlic na drobno naribanega parmezan
cemaz
Profimedia
Čemaževa pletenka

Priprava:

V skledi zmešajte polovico mlačnega mleka, kvas, sladkor in 3 žlice moke. Pustite vzhajati na toplem mestu. V skledo presejete moko in sol, dodajte vzhajani kvas in preostalo mlačno mleko ter zgnetite mehko testo. Na koncu vanj vmešajte olje, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati.

V mešalnik dajte nasekljane liste čemaža, olje, nasekljan česen, oreščke in sol ter vse skupaj zmešajte v pesto. Na koncu vmešajte parmezan.

Testo razdelite na polovico. Vsak kos razvaljajte v pravokotnik, debeline približno 3 mm, in ga premažite s pestom (ob robovih pustite približno 2 cm širok nepokrit rob). Testo zvijte v rolico, konce stisnite in z ostrim nožem vzdolžno prerežite na pol (za lažje rezanje lahko zavito testo za 30 minut postavite v zamrzovalnik).

Testo dajte na peki papir, spletite s prerezano stranjo navzgor in konce čvrsto stisnite skupaj. Obe pletenici prestavite na pekač, premažite z olivnim oljem, pokrijte in pustite vzhajati 20 minut na toplem mestu. Nato dajte v pečico, segreto na 190 °C, in pecite do zlatorjave barve približno 30 minut.

Pečena jajca s čemažem

Sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 50 g masla
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 250 g čemaža
  • 100 g parmezana
  • sol
  • mlet črni poper
  • 4 jajca
  • kruh
cemaz
Profimedia
Pečena jajca s čemažem

Priprava:

Čebulo in česen olupite ter na drobno sesekljajte. V kozici segrejte maslo ter prepražite čebulo in česen. Prilijte smetano in kuhajte na majhnem ognju približno 10 minut. Nato vmešajte čemaž in nariban parmezan. Zmes začinite s soljo in poprom, razdelite v posodice, dodajte jajca in pecite v pečici pri 190 °C 15 minut. Postrezite s kruhom.





© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.