© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Čiščenje shrambe pred zimo


Anja Plesec Kontrec
11. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zima je pred vrati, zato je dobra shramba zlata vredna. S temi nasveti boste imeli pri roki vedno kaj okusnega.

ozimnica, ciscenje-shrambe
Profimedia
Preglejte in očistite svojo shrambo ter odstranite stare ali pokvarjene izdelke.

S pravim pristopom lahko zmanjšate izgubo hrane, prihranite denar in imate vedno pri roki sezonske dobrote.

Preglejte, očistite in razporedite

Najprej odstranite vse iz shrambe. Obrišite police in preverite, kaj je še užitno. Odstranite stare izdelke ali tiste, ki so že presegli rok uporabe. Konzervirana zelenjava iz lanskega leta, suhe testenine, ki so dolgo stale, ali začimbe, ki so izgubile aromo – vse to sortirajte in zamenjajte.

ozimnica zelisca
Profimedia
Shramba pozimi je ključna, zato jo uredite čim prej ter prihranite čas, denar in prostor.

Razvrstite po sezonskih skupinah

Sezonska hrana ima prednost – zima je čas korenja, pese, jabolk, buč, krompirja in suhega fižola ali leče. Organizirajte police tako, da so te skupine skupaj. Na spodnje police shranite težje izdelke, kot so krompir in buče. Na srednje police postavite konzervirana živila in marmelade. Na vrhnje police pa suhe izdelke, kot so žita, testenine ali oreški.

ozimnica, ciscenje-shrambe
Profimedia
Razvrstite hrano po sezonskih skupinah za lažji pregled in dostop.

Uporabite pregledne posode in etikete

Pregledne posode omogočajo, da hitro vidite, kaj imate. Dodajte etikete z imenom in datumom shranjevanja. Stekleni kozarci za vloženo zelenjavo ali plastične posode za oreščke in suho sadje. Tako boste vedno vedeli, kaj je na voljo, in preprečili, da bi hrana ostala pozabljena. Da se izognete kvarjenju, postavite nove izdelke za hrbtom polic, stare pa spredaj. Tako boste vedno uporabili starejše zaloge.

ozimnica, marmelada
Profimedia
Uporabite pregledne posode in etikete, da vedno veste, kaj imate v posodi.

Načrtujte jedilnik okoli zalog

Ko veste, kaj imate v shrambi, lahko načrtujete jedi po sezonskih dobrotah. To zmanjša impulzivne nakupe in hrano izkoristi do konca. Če imate v shrambi veliko buč, lahko pripravite bučno juho, popečeno bučo ali bučne mafine. Če imate korenje in peso, jih uporabite za enolončnice ali pečene zelenjavne priloge. Pripravljena shramba pomeni manj stresa, manj zavržene hrane in več kreativnosti v kuhinji.

ozimnica, ciscenje-shrambe
Profimedia
Načrtujte jedilnik okoli zalog in izkoristite vse sezonske dobrote.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.