Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Žepki z mesno-zelenjavnim nadevom


Zvonka Labernik, Ženska
18. 10. 2017, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Iz ostankov govejega golaža lahko pripravimo okusen pečen prigrizek.

zepki z nadevom.jpg

Za nadev poleg mesa uporabimo poljubno zelenjavo, začimbe in dišavnice, tako da nihče ne bo pomislil, da smo žepke pripravili iz ostankov včerajšnjega kosila.

Sestavine (za 8 žepkov):

  • 1 žlica surovega masla,
  • 1 drobno sesekljana šalotka,
  • 1 strt strok česna,
  • 2 ostrgana in na kockice narezana korenčka,
  • 1 na kockice narezano steblo stebelne zelene,
  • 1 očiščena in na kockice narezana majhna zelena paprika,
  • 200 g na kockice narezane govedine iz golaža,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmletega koriandra,
  • za noževo konico muškatnega oreščka.
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike.
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja.
  • 500 g odmrznjenega listnatega testa.
  • 1 razžvrkljan jajčni rumenjak.
  • 2 žlici cele kumine.

Priprava:

  1. Na maslu popražimo šalotko in česen, nato dodamo korenček, zeleno in papriko ter pražimo 5 minut.
  2. Primešamo meso, sol, poper, koriander in muškatni orešček ter pražimo še 5 minut. Odstavimo z ognja, vmešamo baziliko in peteršilj ter zmes ohladimo.
  3. Pečico segrejemo na 180 °C in pekač navlažimo z vodo.
  4. Listnato testo tanko razvaljamo in razrežemo na pravokotnike, velike 12 x 8 cm. Na vsak pravokotnik naložimo 1 žlico nadeva. Testo zapognemo čez pol in dobro stisnemo. Žepke premažemo z rumenjakom in posujemo s kumino. Zložimo jih v pekač in pečemo od 10 do 15 minut.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.