Zdravje

Dar poletja: Slastne marmelade za grenke zimske dni

L. M./ revija Bodi zdrava
30. 9. 2024, 17.00
Deli članek:

Ko je sadje najslajše, ga moramo kot dragocen dar poletja shraniti za grenke zimske dni. Za letos smo za vas zbrali nekaj čudovitih receptov za slastne marmelade.

Shutterstock
Slastne marmelade za grenke zimske dni

Pomarančna marmelada z brusnicami:

Sestavine za 4 kozarce:

10 pomaranč = približno 700 g mesa

400 g brusnic

50 g ingverja

700 g želirnega sladkorja

Jabolčna marmelada s hruškami in suhimi figami

Sestavine za 6 kozarcev:

1 kg olupljenih jabolk brez koščice

1 kg hrušk brez koščic

2 limoni

900 g sladkorja

5 klinčkov

cimetova skorja

100 g suhih fig

2 vrečki želirnega sredstva

Marmelada iz suhih in svežih sliv

Sestavine za 6 kozarcev:

1,5 g opranih suhih sliv brez pešk

500 g suhih sliv brez pešk

1 pomaranča

800 g sladkorja

1/2 žličke citronske kisline

60 ml ruma

Marmelada iz breskev in melone

Sestavine za 6 kozarcev (200 ml):

1,3 kg breskev

350 g melone cantaloup

500 g želirnega sladkorja (3 : 1)

100 ml ruma

Priprava:

1. Breskve za nekaj časa položite v vrelo vodo, nato jih olupite in odstranite koščke. Natehtajte 1150 gramov.

2. Melono olupite in odstranite koščice. Natehtajte 250 g.

3. Sadje narežite na manjše koščke, jih zmešajte in prelijte v lonec. Vmešajte želirni sladkor. Zavrite in med nenehnim mešanjem kuhajte približno 3 minute.

4. Marmelado odstavite in vanjo vmešajte rum. Takoj natočite v čiste kozarce in jih zaprite s kuhanimi pokrovčki. Kozarce za 5 minut obrnite na glavo. Nato jih obrnite in pustite marmelado, da se ohladi.

5. Še vročo marmelado prelijte v čiste kozarce, jih zaprite in obrnite navzdol. Pustite, da se ohladi, in po odprtju shranite v hladilnik.

Shutterstock
Malinova marmelada


Malinova marmelada

Sestavine za 4 kozarce:

1,5 kg malin

600 g sladkorja v prahu

4 vejice sveže mete

sok 2 limon

Priprava:

• Maline splaknite v cedilu, jih dajte v lonec, zmešajte s sladkorjem in pustite stati nekaj časa, da se iz njih izloči sok. Mešanico med nenehnim mešanjem počasi segrevajte in kuhajte, da zavre.

• Meto na drobno sesekljajte in jo dodajte malinam. Če želite marmelado samo odišaviti z meto, vejice povežite z nitjo, jih dodajte k malinam, pustite, da se nekaj časa kuhajo, in jih nato odstranite.

• Marmelado ob občasnem mešanju kuhajte približno 30 minut pri nizki temperaturi. Pred koncem vmešajte limonov sok. Pripravljeno marmelado prelijte v čiste kozarce, jih tesno zaprite, obrnite navzdol in jih tako pustite približno 1 uro. Nato jih shranite v shrambi.

Število kozarcev: 4–6 (odvisno od velikosti)

Čas priprave: 1 ura + čas hlajenja

Marelična marmelada z orehi

Sestavine za 8 kozarčkov:

2 kg zrelih marelic

1 kg želirnega sladkorja

2 peščici orehov

Priprava:

1. Marelice najprej operite, odcedite, osušite in narežite na majhne koščke. Dodajte želirni sladkor in dobro premešajte. Občasno premešajte in kuhajte, da zavre.

2. Znižajte temperaturo in kuhajte približno 5 minut, da se zmes nekoliko zgosti. Mešanico premešajte in z žlico preverite, ali je marmelada dovolj želirana.

3. Polovico marmelade prelijte v skuhane kozarce, v preostanek pa dodajte orehe. Napolnite kozarce, jih zaprite in jih takoj obrnite za 15 minut navzdol.

Število kozarcev: 8 (odvisno od velikosti)

Čas priprave: 40 minut

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!