Pomarančna marmelada z brusnicami:
Sestavine za 4 kozarce:
10 pomaranč = približno 700 g mesa
400 g brusnic
50 g ingverja
700 g želirnega sladkorja
Jabolčna marmelada s hruškami in suhimi figami
Sestavine za 6 kozarcev:
1 kg olupljenih jabolk brez koščice
1 kg hrušk brez koščic
2 limoni
900 g sladkorja
5 klinčkov
cimetova skorja
100 g suhih fig
2 vrečki želirnega sredstva
Marmelada iz suhih in svežih sliv
Sestavine za 6 kozarcev:
1,5 g opranih suhih sliv brez pešk
500 g suhih sliv brez pešk
1 pomaranča
800 g sladkorja
1/2 žličke citronske kisline
60 ml ruma
Marmelada iz breskev in melone
Sestavine za 6 kozarcev (200 ml):
1,3 kg breskev
350 g melone cantaloup
500 g želirnega sladkorja (3 : 1)
100 ml ruma
Priprava:
1. Breskve za nekaj časa položite v vrelo vodo, nato jih olupite in odstranite koščke. Natehtajte 1150 gramov.
2. Melono olupite in odstranite koščice. Natehtajte 250 g.
3. Sadje narežite na manjše koščke, jih zmešajte in prelijte v lonec. Vmešajte želirni sladkor. Zavrite in med nenehnim mešanjem kuhajte približno 3 minute.
4. Marmelado odstavite in vanjo vmešajte rum. Takoj natočite v čiste kozarce in jih zaprite s kuhanimi pokrovčki. Kozarce za 5 minut obrnite na glavo. Nato jih obrnite in pustite marmelado, da se ohladi.
5. Še vročo marmelado prelijte v čiste kozarce, jih zaprite in obrnite navzdol. Pustite, da se ohladi, in po odprtju shranite v hladilnik.
Malinova marmelada
Sestavine za 4 kozarce:
1,5 kg malin
600 g sladkorja v prahu
4 vejice sveže mete
sok 2 limon
Priprava:
• Maline splaknite v cedilu, jih dajte v lonec, zmešajte s sladkorjem in pustite stati nekaj časa, da se iz njih izloči sok. Mešanico med nenehnim mešanjem počasi segrevajte in kuhajte, da zavre.
• Meto na drobno sesekljajte in jo dodajte malinam. Če želite marmelado samo odišaviti z meto, vejice povežite z nitjo, jih dodajte k malinam, pustite, da se nekaj časa kuhajo, in jih nato odstranite.
• Marmelado ob občasnem mešanju kuhajte približno 30 minut pri nizki temperaturi. Pred koncem vmešajte limonov sok. Pripravljeno marmelado prelijte v čiste kozarce, jih tesno zaprite, obrnite navzdol in jih tako pustite približno 1 uro. Nato jih shranite v shrambi.
Število kozarcev: 4–6 (odvisno od velikosti)
Čas priprave: 1 ura + čas hlajenja
Marelična marmelada z orehi
Sestavine za 8 kozarčkov:
2 kg zrelih marelic
1 kg želirnega sladkorja
2 peščici orehov
Priprava:
1. Marelice najprej operite, odcedite, osušite in narežite na majhne koščke. Dodajte želirni sladkor in dobro premešajte. Občasno premešajte in kuhajte, da zavre.
2. Znižajte temperaturo in kuhajte približno 5 minut, da se zmes nekoliko zgosti. Mešanico premešajte in z žlico preverite, ali je marmelada dovolj želirana.
3. Polovico marmelade prelijte v skuhane kozarce, v preostanek pa dodajte orehe. Napolnite kozarce, jih zaprite in jih takoj obrnite za 15 minut navzdol.
Število kozarcev: 8 (odvisno od velikosti)
Čas priprave: 40 minut
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.