Da poskrbimo za zdravje srca, je pomembno zdravo živeti. To vključuje redno vadbo, upoštevanje splošnega vzorca zdrave prehrane in izogibanje tobačnim izdelkom. Seveda je na voljo kup informacij, kaj je zdravo in kaj ni, a po mnenju kardiologov ne boste naredili nič narobe, če svoji prehrani preprosto dodate pest pistacij.
Zakaj so pistacije dobrodošle na jedilniku?
Povezane so z nižjim holesterolom
Ali je naše srce zdravo, pokaže raven holesterola. Obstajata dve vrsti, LDL in HDL. Visoke ravni holesterola LDL lahko povečajo tveganje za srčne bolezni, zato ga pogosto imenujejo »slab« holesterol. Obenem pa lahko višje ravni holesterola HDL zmanjšajo tveganje. Na holesterol lahko vplivamo z zdravo prehrano. To vključuje izbiro zdravih maščob, kot so oreščki, ki naj sestavljajo od 20 do 35 odstotkov zaužitih dnevnih kalorij. Večina maščob v pistacijah so nenasičene maščobe, ki so povezane z nižjim holesterolom. Nekatere raziskave posebej povezujejo pistacije z znižanjem ravni LDL-holesterola. Res je: majhna študija je pokazala, da lahko vključitev pistacij izboljša raven skupnega holesterola in druge presnovne dejavnike tveganja pri odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 (izdaja Metabolizem iz novembra 2016).
Povezane so z nižjim krvnim tlakom
Tudi krvni tlak pove, kako zdravo srce imamo. Visok krvni tlak pogosto imenujejo tihi morilec, ker navadno ni opozoril, lahko pa poveča tveganje za srčne bolezni in možgansko kap, poroča ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH). Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) so prehranski pristopi, ki se pogosto priporočajo za načrt prehranjevanja z nizko vsebnostjo natrija, ki ga je ustvaril Nacionalni inštitut za srce, pljuča in kri. Načrt predvideva dve do tri dnevne porcije zdravih maščob in štiri do pet porcij oreščkov, semen, fižola in graha na teden. Pri dieti DASH se spodbuja redno uživanje pistacij. Glede na raziskavo Nutrients iz junija 2020 je bilo uživanje približno peščice pistacij na dan povezano z nižjim sistoličnim in diastoličnim krvnim tlakom.
Bogate z vlakninami
Prehranske vlaknine so pomembno hranilo za splošno zdravje. Pomagajo pri prebavi, hujšanju in celo pri zdravju srca. Prehrana z veliko vlakninami podpira zdravje srca, saj pomaga zniževati holesterol, krvni tlak in vnetja.
Vsebujejo antioksidante
Eno izmed najpomembnejših hranil, povezanih z zdravjem srca, so antioksidanti. Po raziskavah klinike v Clevelandu to vključuje vitamina C in E, selen in betakaroten. Antioksidanti podpirajo zdravje srca z bojem proti oksidantom (tudi prostim radikalom), ki lahko povzročijo poškodbe celic in so povezani s srčnimi boleznimi. »Visoke ravni antioksidantov lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca,« pravi Ankit Shah, dr. med., športni kardiolog in docent medicine v medicinskem centru Univerze Georgetown. Pistacije so še posebno bogate z antioksidanti, vitaminom E, polifenoli ter karotenoidoma luteinom in zeaksantinom, ugotavljajo na clevelandski kliniki. V primerjavi z drugimi oreščki imajo pistacije najvišje ravni antioksidantov, kot sta vitamina E in K, karotenoidi in tiamin.
Pozitivno vplivajo na ravni krvnega sladkorja
Ena od koristi pistacij za zdravje srca je povezana s krvnim sladkorjem. Obstaja celo povezava med sladkorno boleznijo, stanjem krvnega sladkorja in zdravjem srca: sčasoma lahko visok krvni sladkor poškoduje krvne žile in živce, ki pomagajo nadzorovati srce, in ljudje s sladkorno boleznijo so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za bolezni srca. V kliničnem testiranju oktobra 2014 v Diabetes Caru je bilo uživanje pistacij povezano z nižjimi ravnmi krvnega sladkorja in inzulina ter boljšim splošnim presnovnim zdravjem pri ljudeh s prediabetesom. To pomeni zdravo srce!
BZ NAMIG:
Ni znanstvenih dokazov, da bo uživanje katere koli hrane zmanjšalo tveganje za bolezni srca. Uživanje zdravih živil pomeni omejitev hrane z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in vključitev več mastnih rib, celih zrn, sadja in zelenjave, stročnic ter oreščkov in semen, navaja Ameriško združenje za srce.