Opuncije so ovalni sadeži, katerih barve se prelivajo vse od rumene do rdeče, dozorijo pa na kaktusih s ploščatimi in ovalnimi členi. Ti kaktusi so še posebno zanimivi med cvetenjem, takrat jih prepoznamo po srednje velikih rumenih, rdečih in oranžnih cvetovih, ki jih rade obiskujejo čebele. V toplih in vročih letinah jih lahko opazimo tudi na naši Obali.
Iz velikih cvetov se sčasoma razvijejo kot jajce veliki sadeži, ki jih krasijo rdeče, rumene, zelene ali celo vijoličaste barve. Danes poznamo približno 250 različnih vrst opuncij, med vsemi pa je najbolj razširjena indijska figa.
Preberite več:
- Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem
- Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne
- Čas je za mastno in sladko sladico, ki kliče pomlad
Odličen vir vlaknin, ki bodo pospešile prebavo
Meso je čudovite oranžnorožnate barve, tekstura spominja na melonino; je nežno sladko, malce vodeno in z obilico vitamina C.
Poudariti moramo, da so opuncije hranilno zelo bogat sadež. Vsebujejo veliko vlaknin, ki jih še kako potrebujemo za zdrav prebavni sistem. Obenem je vredno poudariti, da pomagajo zniževati raven slabega holesterola ter zmanjšujejo tveganje za nastanek kardiovaskularnih obolenj. V opuncijah je tudi veliko pektina in naravnih rastlinskih vlaken, ki pripomorejo k zdravju prebavnega sistema. Odlično lajšajo težave ob napihnjenosti in zaprtosti. Skodelica mesa opuncij vsebuje kar 5,4 grama prehranskih vlaknin.

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
Bogat vir magnezija, kalija in kalcija
Opuncije so bogat vir magnezija, kalija in kalcija. Magnezij in kalij imata pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja, mišic in živčnega sistema. Z rednim uživanjem opuncij lahko uravnavamo srčni utrip in skrbimo, da živčni sistem in mišice dobijo optimalno količino mineralov in drugih potrebnih snovi. Tako tudi izboljšamo presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Kalcij pa pripomore k ohranjanju kostne mase in kakovosti zobne sklenine. Pomemben je tudi za preprečevanje nastanka osteoporoze.
Pazimo na drobne iglice
Ker gre za plodove kaktusa, lahko seveda iglice pričakujemo tudi na plodu. Lupino zato zmeraj previdno olupimo, sicer se lahko prav boleče zbodemo; bodice so tudi drobne in krhke, in jih je težko odstraniti iz kože. Lupino odstranimo tako, da z nožem najprej odrežemo oba konca, nato pa zarežemo po dolžini in tako odstranimo še preostalo lupino. Meso je oranžnorožnate barve, tekstura je podobna melonini: je sladko, rahlo vodeno in nežno aromatično.
Kako jih uživamo
Opuncija je odličen sadež, ki ga lahko dodajamo v sadne solate ali ga postrežemo ob mesnih in sirnih kanapejih.
Opuncije je najbolje uživati kar surove oziroma jih prej pokapljati z limoninim ali limetinim sokom. Dobro se ujemajo z drugim sadjem, zato so primerne za sadne solate. Če jih imate na pretek, lahko iz njih pripravite slastno marmelado. Meso zgolj pretlačite, dodajte nekaj ingverja in sladkorja ter postrezite za zajtrk ob kruhu ali ob mesnih jedeh. Odlično se namreč poda k kuhani šunki, pršutu pa tudi mesnim kroglicam. Lahko pa z opuncijami pripravite razne mesne, sirne ali sadne kanapeje. Primerne so tudi za pripravo kompotov ali sladoleda. S kandiranimi rezinami lahko okrasite torte in druge sladice.