Morske ribe se delijo na pelagične modre in bele ribe. Delitev je povezana z barvo mišičnine, zunanjo obarvanostjo in življenjskim prostorom. Poznamo drobne modre ribe (sardela, sardon, skuša, šur), velike modre ribe (tuna) ter bele ribe (orada, morski list, brancin). Modre in bele ribe so si po vsebnosti beljakovin podobne, modre ribe pa povprečno vsebujejo več maščob, kar vpliva tudi na njihovo višjo energijsko vrednost. Obenem vsebujejo več varovalnih maščobnih kislin omega 3. Nekatere vrste rib ne spadajo v nobeno od teh kategorij, na primer mol. Sladkovodne ribe delimo tudi na ribe iz ribnikov, na primer jezerske postrvi, som, smuč in krap, ter ribe iz odprtih voda, denimo potočne postrvi, lipan, šarenka, sulec, smuč, ščuka, klen in jeseter.
Ribe na jedilnik vključite tudi v hladnejših mesecih
Ribje jedi so lahko bogate z beljakovinami in zdravimi maščobami, primerne tudi za bolj slovesne priložnosti.