Le domači česen ima pravo moč in okus!
Česen je zaradi močnega antibiotičnega učinkovanja in drugih lastnosti že v starih civilizacijah veljal za čudežno zdravilo.

Za sajenje izberemo stroke iz čebulic, ki imajo pravilno obliko, so zdrave, cele, velike in čvrste. Stroki ne smejo biti poškodovani, predvsem moramo paziti, da ne poškodujemo stebla stroka (ploščati del), saj v tem primeru zrase manj korenin, s tem pa se zmanjša tudi pridelek. Pri sajenju česna ni pomembna samo velikost strokov, ampak tudi velikost čebulice. Za sajenje vedno izberemo večje stroke, ker bodo pridelali največje glave.
Optimalna razdalja med rastlinami je odvisna od sorte in od zaželenega pridelka. Če želimo pridelati velike čebulice, moramo zmanjšati število rastlin na površini. Primerna razdalja med rastlinami je 10 cm v vrsti in med vrstami. Pri večjih medvrstnih razdaljah se lahko pojavi več plevela, kar za česen ni ugodno, saj raste počasneje kot plevel. Globina sajenja česna je od 2 do 8 cm, odvisno od velikosti stroka.
Kdaj sadimo
Najugodnejši čas sajenja je od 4 do 6 tednov prej, preden tla zmrznejo, saj ima tako česen dovolj časa, da razvije koreninski sistem. K ugodni prezimitvi pomaga tudi prekrivanje tal. Koledarsko sadimo česen v Sloveniji od sredine septembra do začetka novembra. Pri spomladanskem sajenju česna, v marcu, dobimo nekoliko manjše pridelke kot pri jesenskem.

Prekrivanje gredic
S primernim prekrivanjem gredic uravnavamo temperaturo in vlago tal ter preprečimo erozijo zaradi dežja. Prekrivka ne sme biti predebela, saj se v tem primeru tla spomladi ogrevajo počasneje, prav tako pa v tleh zastaja voda, kar lahko povzroči gnitje čebulic. Prekrivka ne sme biti prelahka niti pretežka, da tla normalno dihajo. Priporočljiva je sveže pokošena trava, ki ne semeni, pa tudi slama ali suho listje. Trava v jeseni doda tlom tudi dušik, tako da pomaga pri gnojenju.
Zalivanje česna
V obdobju rasti potrebuje česen okoli 900 mm vode, ki mora biti enakomerno razporejena skozi celotno obdobje. Če je padavin premalo, ga je treba zalivati. Posevek zalivamo zjutraj ali dopoldne, tako da se do večera listi osušijo. S tem zmanjšamo možnost okužbe listov. Če po sajenju ni napovedan dež, je takrat priporočljivo zalivanje, saj s tem zagotovimo dovolj vlage v prvi fazi rasti, ko se razvijajo korenine.
Če gredo namakamo, moramo paziti, da tla niso preveč vlažna, saj v primeru zelo nizkih temperatur vlažna tla zmrzujejo hitreje kot suha. Zalivati prenehamo od 2 do 3 tedne pred spravilom. Poskrbeti moramo, da bo do spravila greda suha in brez plevela, sicer bo plevel česnu odvzemal vlago, ki jo potrebuje za polnjenje čebulic, s tem pa bo tudi pridelek manjši.
Gnojenje česna
Gnojenje je odvisno od vrste tal in od obstoječe vsebnosti hranil v tleh. Pred sajenjem gnojimo s fosfornimi in kalijevimi gnojili, nato pa med rastjo še trikrat dognojujemo z dušikovimi. Zadnjič gnojimo, ko imajo rastline približno 10 do 11 listov. Pri gnojenju bodimo zmerni. Če tla vsebujejo preveč hranil, bomo imeli na koncu obilen pridelek listja in zelo majhne glavice. Organska gnojila dodajamo vsaj 30 dni pred sajenjem. Hlevski gnoj ni priporočljiv, saj lahko povzroči gnitje strokov.

Kolobar in dobri sosedje
Na gredi s česnom kolobarimo na 4 do 5 let, torej v tem času za česnom ne sadimo tudi pora, šalotke ali čebule. Za česnom je priporočljivo saditi solato ali paradižnik. Lahko se odločimo tudi za setev rastlin za zeleno gnojenje, predvsem so priporočljivi oljna redkev, krmna ogrščica in bela gorjušica, ki odganjajo talne ogorčice (nematode). Kot dobri sosedje naj rastejo poleg česna paradižnik, kumare, rdeča pesa, jagode in korenček, nekoliko slabše pa bo rasel v družbi fižola in graha.
Spravilo pridelka
Zrelemu česnu se pričnejo sušiti vrhovi listov, listi se razbarvajo in poležejo. Če s pobiranjem preveč odlašamo, listi razpadejo in pred čiščenjem čebulice stroki ogolijo. Najboljši čas za pobiranje je, ko je vsaj še 5 do 7 listov delno zelenih. Za lažje pobiranje tla prej z vilami zrahljamo. Pri spravilu bodimo previdni, da ne poškodujemo čebulice, saj so ranjene rastline bolj dovzetne za razne okužbe. Česen damo nato v senco, pod streho, v zračen in suh prostor, kjer ga do 4 tedne sušimo. Posušenemu česnu odstranimo korenine in listje (odrežemo ga 3 cm nad čebulico) ter ga uskladiščimo. V skladišču česen lahko hranimo 4 do 6 mesecev.
Pletenje kit
Kite začnemo plesti, ko je cima napol suha. Česnovi glavici odstranimo korenine in zunanje luskoliste, steblo pa pustimo. Vzamemo 3 ali 6 glavic česna in pričnemo plesti kito. Med pletenjem dodajamo v enakomernih razmikih vedno nove česne.

Shranjevanje česna
Če želimo skladiščiti česen 4 do 5 mesecev, je dovolj, da ga skladiščimo na temperaturi 20 °C v senci, pod streho, v zračnem in suhem prostoru. Hranimo ga v mrežastih vrečah, košarah ali pa ga spletemo v šope in obesimo. Stroke lahko cele ali narezane tudi zamrznemo, obstajajo pa še načini shranjevanja v kisu, olju, s soljo. Lahko ga shranjujemo tudi posušenega, zmletega in podobno.
E-novice · Rože in vrt
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se