Ena izmed prijetnejših jesensko-zimskih prostočasnih večernih dejavnosti je zagotovo ogled dobrega filma. Najsi se h gledanju filma spravimo sami, v družbi prijateljev ali pa s svojim najdražjim ali najdražjo, skoraj zagotovo velja, da filmski večer ne bo popoln, če bodo manjkali prigrizki. Kar pomislite: ko je v filmu napeto, grizemo pokovko; pretresljive solze drame utapljamo v čokoladi; med dobro komedijo pa moramo paziti, da se nam med smehom kakšen slasten grižljaj ne zaleti. Nobenega dvoma torej ni: skledo dobrot potrebujemo, in ker korakamo v jesen, naj bo ta jesensko začinjena.
Jesenske kokice s karamelo in jabolkom
Sestavine, ki jih boste potrebovali: skodelica zrn pokovke, velika vrečka jabolčnih krhljev, skodelica masla, skodelica rjavega sladkorja, 4 žlice agavinega sirupa, žlička mletega cimeta, žlička vanilina ter sol po okusu. Priprava: V pokriti ponvi pripravimo pokovko, vmes pa segrejemo pečico na 200 stopinj. Nato v kozici segrejemo maslo, rjavi sladkor in agavin sirup. Dodamo žličko soli. Mešanico pustimo brbotati nekaj minut, pri čemer je ne mešamo, da ne skvarimo slastne karamele. Ko kozico odstavimo, umešamo še cimet in vanilin. Pokovki dodamo jabolčne krhlje, vse skupaj prelijemo z mešanico iz kozice, razporedimo na pladenj in pečemo 30 minut, da se pokovka res dobro prepoji s karamelo.
Praženi mandlji s cimetom
Sestavine: 2 lončka mandljev, ščepec soli, 4 žlice javorjevega sirupa, 2 žlici oljčnega olja, sladkor in cimet. Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilatorsko na 165 stopinj). Pekač obložimo s peki papirjem. Mandlje stresemo v posodo. Dodamo oljčno olje, javorjev sirup in ščepec soli, vse skupaj dobro premešamo in stresemo v pekač. Pečemo približno 12 minut, da sirup karamelizira in mandlji zadišijo, nato pekač vzamemo iz pečice in mandlje ohladimo. V skledo dodamo nekaj žlic sladkorja, ščepec soli in potresemo s cimetom. Nato dodamo ohlajene mandlje in dobro premešamo, da se sladkor prime na mandlje.