Kokice in kavč

Popolni jesenski prigrizki za družinski filmski večer

Milka Kleč
27. 10. 2024, 07.55
Deli članek:

Približuje se tisti dan v letu, ko sta noč in dan enako dolga, kar pomeni tudi, da so dnevi vse krajši, večeri pa vse daljši in hladnejši.

Profimedia
Ob hladnih jesenskih večerih ni boljšega kot smukniti pod toplo odejo in uživati v dobrem filmu.

Ena izmed prijetnejših jesensko-zimskih prostočasnih večernih dejavnosti je zagotovo ogled dobrega filma. Najsi se h gledanju filma spravimo sami, v družbi prijateljev ali pa s svojim najdražjim ali najdražjo, skoraj zagotovo velja, da filmski večer ne bo popoln, če bodo manjkali prigrizki. Kar pomislite: ko je v filmu napeto, grizemo pokovko; pretresljive solze drame utapljamo v čokoladi; med dobro komedijo pa moramo paziti, da se nam med smehom kakšen slasten grižljaj ne zaleti. Nobenega dvoma torej ni: skledo dobrot potrebujemo, in ker korakamo v jesen, naj bo ta jesensko začinjena.

Profimedia
Navdušite svoje bližnje s slastnimi karamelnimi kokicami.

Jesenske kokice s karamelo in jabolkom

Sestavine, ki jih boste potrebovali: skodelica zrn pokovke, velika vrečka jabolčnih krhljev, skodelica masla, skodelica rjavega sladkorja, 4 žlice agavinega sirupa, žlička mletega cimeta, žlička vanilina ter sol po okusu. Priprava: V pokriti ponvi pripravimo pokovko, vmes pa segrejemo pečico na 200 stopinj. Nato v kozici segrejemo maslo, rjavi sladkor in agavin sirup. Dodamo žličko soli. Mešanico pustimo brbotati nekaj minut, pri čemer je ne mešamo, da ne skvarimo slastne karamele. Ko kozico odstavimo, umešamo še cimet in vanilin. Pokovki dodamo jabolčne krhlje, vse skupaj prelijemo z mešanico iz kozice, razporedimo na pladenj in pečemo 30 minut, da se pokovka res dobro prepoji s karamelo.

dreamstime
Praženi mandlji so narejeni, kot bi mignil, in božanskega okusa.

Praženi mandlji s cimetom

Sestavine: 2 lončka mandljev, ščepec soli, 4 žlice javorjevega sirupa, 2 žlici oljčnega olja, sladkor in cimet. Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilatorsko na 165 stopinj). Pekač obložimo s peki papirjem. Mandlje stresemo v posodo. Dodamo oljčno olje, javorjev sirup in ščepec soli, vse skupaj dobro premešamo in stresemo v pekač. Pečemo približno 12 minut, da sirup karamelizira in mandlji zadišijo, nato pekač vzamemo iz pečice in mandlje ohladimo. V skledo dodamo nekaj žlic sladkorja, ščepec soli in potresemo s cimetom. Nato dodamo ohlajene mandlje in dobro premešamo, da se sladkor prime na mandlje.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču