Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

Oglasno sporočilo
10. 9. 2024, 12.11
Posodobljeno: 10. 9. 2024, 12.15
Deli članek:

Novo sezono začenjamo z novim vodstvom, saj je funkcijo vršilke dolžnosti direktorice 5. avgusta prevzela Inga Remeta, ki prihaja iz Gledališča Glej. Inga Remeta je priznana in predana kulturna menedžerka z bogatimi izkušnjami s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti, ki jih bo s svojo vizijo in energijo vnesla tudi v Mladinsko.

Novo vodstvo Mladinskega je prevzela v. d. direktorice Inga Remeta. Foto: Matej Povše.

Začetek sezone bo minil v znamenju ponovitev, že proti koncu septembra pa nas čaka prvo gostovanje. S predstavo Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj se bomo 26. in 27. septembra v okviru glavnega, tekmovalnega programa predstavili na beograjskem festivalu Bitef. Predavanje-performans rekonstruira boj za reproduktivne pravice v Jugoslaviji; v tem kontekstu obravnava razvoj ideje o načrtovanju družine kot temeljni človekovi pravici in poudarja pravico do spolne vzgoje. Projekt je del večkrat nagrajenega cikla Spolna vzgoja II, ki je nastal v okviru Nove pošte (Mladinsko in Maska) in v koprodukciji z Mestom žensk.

Sendi Bakotić in Vanda Velagić sta priznani performerki in umetnici iz Hrvaške, ki sta znani po svojem delu v sodobnem gledališču in performansu. Foto: Nada Žgank.

Prva premiera snovalno in dokumentarno obarvane sezone bo predvidoma 5. oktobra. To bo avtorski projekt Kje mi živimo v režiji Bora Ravbarja. Podaja se na (prosti) stanovanjski trg, iskanja stanovanja pa ne bo skušal prikazati samo s statističnega, analitičnega vidika, ampak tudi z osebnega. Uprizoritev, uvrščena v programski sklop Mladinsko_lab, je ena dveh izbranih na odprtem pozivu za ustvarjalke_ce mlajše generacije, s posebnim poudarkom na prvih projektih, nastalih v institucijah (drugi v tem sklopu bo Boško in Admira Žive Bizovičar).

Avtorski projekt Jata Žige Divjaka je navdihnila knjiga The Wake of Crows: Living and Dying in Shared Worlds (Po sledeh vran: Živeti in umirati v svetovih, ki si jih delimo) Thoma van Doorena. Zgodba o jati vran, ki se je naselila v novo okolje in se mu uspešno prilagodila, potem pa so jo mestne oblasti iztrebile, bo ponudila izhodišče za nadaljevanje in poglobitev režiserjevega gledališkega ukvarjanja z dvema žgočima problematikama, okoljsko in begunsko. Premiero načrtujemo za 16. oktober.

Iztok Drabik Jug, Damjana Černe, Lina Akif, Primož Bezjak, Maruša Oblak, Vito Weis, Matej Recer, Blaž Šef, Lara Wolf in Janja Majzelj so se v Rotterdamu poglobili v raziskovanje zgodbe o jati vran in se srečali z njenimi akterji. Foto: Borut Bučinel.

Sveta Ivana Klavniška Bertolta Brechta v režiji italijanskega tandema ErosAntEros, ki ga sestavljata Davide Sacco in Agata Tomšič, bo po mednarodni premieri v Bologni jeseni doživela še slovensko. Na ogled bo v Cankarjevem domu v Ljubljani, in sicer 10. in 11. novembra. Glasbo za uprizoritev je ustvarila kultna skupina Laibach, ki jo tudi v živo izvaja.

Januarja 2025 bo premierno uprizorjen že omenjeni avtorski projekt Boško in Admira v režiji Žive Bizovičar, ki prav tako nastaja v okviru programa Mladinsko_lab. Izhodišče zanj je vojna fotografija objetega mrtvega para, muslimanke in pravoslavca, na mostu Vrbanja v Sarajevu. Ustvarjalke_ci se bodo spraševale_i o vojni fotografiji in svojem odnosu do nje, pa tudi o tem, kaj je etično odgovorno in smiselno stališče umetnice_ka v odnosu do dokumentarnih vsebin.

Marca bo na sporedu premiera predstave 1974 v režiji Tomija Janežiča. Gledališka dodekalogija 1972–1983 (v okviru projekta DESTINYation) je celoletni gledališki omnibus, sestavljen iz dvanajstih predstav, ki nastajajo (ali so že nastale) v okviru Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025!. Izhajale bodo iz osebnih zgodb ustvarjalk_cev in spregovorile o prostorih odraščanja, o krajih, označenih z nami, in o nas, označenih z mesti prelomnih dogodkov.

Maja se v Mladinsko vrača Oliver Frljić s projektom Inkubator, v katerem se bo dotaknil globoko osebnega doživetja, prezgodnjega rojstva sestre, hkrati pa vojne v Gazi: presunljive podobe inkubatorjev brez napajanja v bolnišnici Al Šifa in novorojenke_ci, nagnetene_i skupaj, da bi jim bilo topleje, kličejo k razmisleku o človekovi empatiji.

Po uspešni seriji Spolna vzgoja II nadaljujemo sodelovanje z režiserko Tjašo Črnigoj, ki pripravlja projekt 55. člen. Dokumentarna uprizoritev bo rekonstruirala borbo za reproduktivne pravice žensk v obdobju, ko se je socialistični sistem bližal koncu in so v regiji naraščale nacionalistične težnje, obenem pa so se vzpostavila nova družbena gibanja in feminizem.

K vnovičnemu sodelovanju smo povabile_i tudi Barbaro Kukovec: v Kuharici sestre Barbare, ki bo nadgradnja njenih Sladkih skrbi z lanskega Festivala performansa, se bo podala na domače podeželje in pripravila teren za obojestransko izmenjavo receptov s sopodeželankami, da bi tako ustvarila nepatriarhalno podeželje.

Tako kot v prejšnji vas tudi v sezoni 2024/2025 vabimo, da se včlanite v Klub Mladinsko, ki prinaša vrsto ugodnosti, hkrati pa vam omogoča kar največjo svobodo pri načrtovanju obiska gledališča. Od klasičnih abonmajev ohranjamo le Gledališče ob petih, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje. V njem ponujamo štiri predstave, ki jih bomo odigrale_i med tednom ob 17. uri, sledil pa jim bo pogovor z ustvarjalkami_ci.

Vpisi potekajo do 30. oktobra, cena abonmaja pa se začne pri 29 evrih.

ABONMAJI

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!