Karel X.

Nad Novo Gorico počiva edini francoski kralj, pokopan zunaj Francije

J.V./STA
25. 7. 2024, 11.04
Posodobljeno: 25. 7. 2024, 12.54
Deli članek:

V pričakovanju letošnjih olimpijskih iger v Parizu je med Slovenijo in Francijo tudi mnogo zgodovinskih vezi. Med njimi je zadnje poglavje življenjske zgodbe Karla X., edinega francoskega kralja, ki je pokopan zunaj meja Francije. Njegovi posmrtni ostanki počivajo v Sloveniji, v frančiškanskem samostanu Kostanjevica nad Novo Gorico.

Wikimedia
Karel X. je Franciji vladal med leti 1824 in 1830.

Karel X., ki je umrl v izgnanstvu, je hkrati tudi edini kralj, ki je pokopan v Sloveniji. Prestol je zasedel kot tretji izmed bratov leta 1824. Šest let kasneje je razpustil parlament in ukinil svobodo tiska, kar je sprožilo drugo francosko revolucijo, bolje poznano kot julijsko revolucijo, ki je trajala zgolj tri dni. Dan po njenem koncu pa je kralj podpisal svoj odstop in skupaj z družino zapustil Francijo. Sprva so odpotovali na Škotsko, v Edinburg, potem v Prago, leta 1836 pa so prispeli v italijansko Gorico kot gostje grofov Coroninijev, pravi zapis na spletni strani frančiškanskega samostana. Po Evropi je takrat razsajala kolera in družina je kraj izbrala kot zavetje pred boleznijo, verjetno pa jo je premamilo tudi tamkajšnje milo podnebje.

Edina zabeležena žrtev kuge v Gorici

Čeprav ni bilo poročil o tem, da bi kolera pustošila po Gorici, je Karel X. 17 dni po prihodu umrl prav za to boleznijo kot edina zabeležena tamkajšnja žrtev epidemije. Med umiranjem je devetinsedemdesetletnik skozi okno svoje sobe opazoval samostansko cerkev na Kostanjevici ter izrazil željo, da bi ga tam pokopali. V njegovem sarkofagu je tudi posebna žara, v kateri je njegovo srce. Tako je samostan iz 17. stoletja, ki se nahaja ob cerkvi na griču ob robu Nove Gorice, postal nekakšen mali sveti Denis, saj vsi francoski kralji, razen treh, počivajo v baziliki svetega Denisa, ki se nahaja v severnem predmestju Pariza.

Posmrtni ostanki na željo pokojnega in naslednjikov ostajajo v Sloveniji

Člani njegove družine so izrazili željo, da bi bili pokopani ob njem, tako da samostanska grobnica hrani posmrtne ostanke zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov. V niši pred njihovo grobnico je pokopan tudi Pierre Louis Jean Casimir, vojvoda Blakaški, markiz Aulpski, ki je bil dvorni minister Karla X. in mu je sledil v pregnanstvo. Leta 2016 so se pojavili pozivi, da bi kraljeve posmrtne ostanke prenesli v Francijo, v baziliko svetega Denisa, a je Louis Alphonse de Bourbon, ki je trenutno na čelu burbonske dinastije, leto kasneje povedal, da si želi, da bi posmrtni ostanki njegovih prednikov ostali v slovenskem samostanu. "Mislim, da je Karel X. želel biti pokopan tukaj in da bi tako tudi moralo ostati," je po poročanju francoskega mednarodnega radia RFI povedal novinarjem med svojim obiskom samostana.

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?