Zanimivosti

S skupnimi močmi do lažjega odhoda od doma

N.N.
16. 7. 2015, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kruta usoda se lahko poigra z življenjem posameznika in mu ga v trenutku obrne na glavo. A z njegovo dobro voljo in voljo dobrih ljudi je velikokrat mogoče doseči nemogoče. Eden takih primerov je zgodba o Denisu Greglu, ki je po operaciji na medenici priklenjen na invalidski voziček.

Osebni arhiv
Denis Gregl, paraplegik: »Kdo me bo pa vzel v službo? In kako bi delal z gosti na vozičku?«

Mladenič Denis Gregl je bil pred približno letom dni operiran na medenici. Prišlo je do zapletov po operativnem posegu. »Ob približno štirih zjutraj v bolnišnici na lepem nisem več mogel premikati nog. Kot se je pokazalo, se je razvila flakcidna paraplegija. Čez čas se je razvil še dekubitus na obeh kolkih in kolenih, zaradi česar sem bil premeščen na oddelek za plastično kirurgijo,« se 28-letni Gregl spominja stvari, ki so mu nepričakovano povsem spremenile življenje. Ker je hrom, je odvisen od tuje pomoči. Zaradi poškodb živčevja tudi ni zmožen samostojnega prestavljanja z vozička na posteljo in potrebuje pomoč sočloveka. Ker je gostinec, bi zelo rad delal v tem poklicu, vendar zaradi diagnoze ni več zmožen za delo. V veliko pomoč sta starša, a se tudi sama spopadata z zdravstvenimi težavami. Njegova mama je invalidsko upokojena, oče pa zaposlen, čeprav je tudi sam zaradi poškodbe rame invalid tretje kategorije. »Ironija, a namesto da bi jaz kdaj kaj pomagal staršem, onadva pomagata meni.«

osebni arhiv Denisa Gregla

RAZLOG ZA NASMEH

Čeprav je paraplegik, ostaja nasmejan. Zdaj pa ima za nasmeh na obrazu še dodaten razlog. Do nedavnega mu je življenje grenil dovoz na cesto, ki vodi od njihove hiše. Ta je bil namreč do nedavnega makadamski in je zato zanj pomenil nepremostljivo oviro. Edina rešitev, a obenem tako rekoč nemogoča, je bilo asfaltiranje. Stroškov asfalta, ki bi mu omogočil samostojen ali vsaj lažji odhod od doma z vozičkom, sam nikakor ni zmogel, glede na nizke dohodke pa tudi družina ne.

MOJSTER ZA OKOLICO NI OSTAL RAVNODUŠEN

Za njegovo perečo težavo je izvedel poznavalec okolja in dobrodelnež Silvo Bezjak. Odločil se je, da mu bo po svojih močeh pomagal in mu omogočil nemoteno ter samostojno gibanje od doma. Začel je iskati sponzorje in dobre posameznike, ki bi lahko pomagali pri uresničitvi. V stik je stopil tudi z Občino Šmarje pri Jelšah, kjer so se zadeve lotili s svetovalcem oddelka za komunalo in infrastrukturo Bojanom Žaberlom in županom Stankom Šketom.

NAŠEL POSLUH NA OBČINI

Bezjak je bil prijetno presenečen nad odzivom župana, saj je Šket takoj priskočil na pomoč s svojo ekipo. Upa, da bo še veliko takšnih županov, ki jim bo mar za sokrajane. »Občina je zagotovila zemljiška dela s kompletnim gramoznim nasipom in pripravo za asfaltiranje,« pravi Bojan Žaberl. K akciji so pristopili še izvajalec asfaltiranja, podjetje KOP Brežice. »Dokler človek ni v situaciji, v kakršni sem jaz, si ne more niti predstavljati, kaj šele vedeti. Če sem iskren, si tudi jaz ne bi mogel. Dokler se ti ne zgodi nekaj, ne moreš vedeti, da siceršnje povsem vsakdanje in normalne stvari na lepem postanejo nuja, nedosegljive ali nepogrešljive. Verjamem, da marsikdo niti pomisli ne na to, da je samostojna vožnja oziroma upravljanje invalidskega vozička po asfaltu nekaj povsem drugega kot po makadamu. Zato sem zares vesel in hvaležen vsem, ki so mi pomagali ter mi to omogočili. Zdaj pa se lahko od doma odpeljem brez ovir,« pravi Gregl.

osebni arhiv

DRUŽENJE Z DOBRODELNO NOTO

Nekaj časa bo še preteklo, da bo dovoz začel uporabljati v pravem pomenu besede, saj ga čaka še bivanje v bolnišnici, a pravi, da bo vse nadoknadil po vrnitvi. Čeprav je asfalt položen in že v uporabi, akcija po Bezjakovih besedah še ni končana. Za Denisa in vse, ki so sodelovali v njej, v kratkem pripravlja dobrodelno druženje v jesenskem času v hotelu Rogla v Zrečah. Tam bosta nastopila Brigita Šuler in Nace Junkar ter še nekateri drugi estradniki, pridružili pa naj bi se jim tudi še nekateri iz vrst tistih, ki so že pomagali pri Bezjakovih dobrodelnih stvareh. Kot sklene Bezjak: »Zdrav ne razmišlja tako kot bolan. Upam, da pridejo časi, ko bomo spet imeli socialno in sočutno državo.« 

ISKRENA DENISOVA ZAHVALA

Denis Gregl se iskreno zahvaljuje vsem omenjenim v članku. Poleg njih pa še Teji Lever iz Divass Caffe Nazarje, dr. Aurori Nassib, patronažni službi Šmarje pri Jelšah, Inštitutu za rehabilitacijo Soča, socialni oskrbnici Brigiti Jecl. »Iskrena hvala, da ste mi olajšali pot v svet,« je zaključil Denis Gregl.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste