Zna proslaviti uspeh

Dejan Fabčič olimpijsko kolajno proslavljal pol meseca

D.D./revija Lady
6. 10. 2024, 18.28
Deli članek:

Če kaj, je treba znati proslaviti uspehe. Paralimpijska kolajna to gotovo je, eno od treh slovenskih na paralimpijskih igrah v Parizu je osvojil Dejan Fabčič, ki je v mešani ekipi z Živo Lavrinc z lokom pristreljal bron. Sprejemov in časti so bili deležni vsi trije naši dobitniki kolajn (ob Živi še zlati Franček Gorazd Tiršek), a na poseben način so svojega junaka Dejana, ki je tudi zdravnik, sprejeli Primorci, ki ga izredno cenijo in spoštujejo. Pa saj to je bilo jasno že pred igrami v Parizu.

osebni arhiv
Dejan Fabčič si je na letošnjih paralimpijskih igrah priboril bronasto kolajno.

»Ko sem šel leta 2008 na prve paralimpijske igre, sploh nihče ni vedel, da grem tja. Med paralimpijskimi igrami v Riu leta 2016 se je to bistveno spremenilo. Ko sem se vrnil, sem imel zelo lep sprejem pri županu. Tako je bilo tudi po igrah v Tokiu. Zdaj pa čutim to podporo že pred igrami. Pa tudi eden od prijateljev mi je dejal, da je zdaj že prišel čas, da s četrtih iger prinesem domov kolajno,« je že marca v svojem slogu razmišljal Dejan, ki je tudi sam izkusil, kako krut in zahteven je parašport. »Ko poslušaš mojo zgodbo, si lahko misliš tudi tako: pa dobro, oni Fabčič se loti enega športa, mu dajo letalsko karto, pa gre na paralimpijske igre. Pa ni tako. Parašport je postal tako profesionalen, da je zelo težko priti na paralimpijske igre. Če treniraš enkrat ali dvakrat na teden, te ni. Sam treniram vsak dan po dve do tri ure,« je jasen Dejan.

Dejana so po prihodu domov navijači pričakali na letališču, potem pa je sledil veličasten sprejem v domači občini v Vipavi. Sprejem je pripravilo Turistično društvo Podnanos v sodelovanju s krajevno skupnostjo Podnanos in občino Vipava. Polna dvorana domačinov je z navdušenjem pozdravila svojega junaka, svojega sokrajana. V uradnem delu programa so se Dejanu poklonili in mu čestitali predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popovič, vodja slovenske odprave na paralimpijske igre Boro Štrumbelj ter predsednik Lokostrelskega kluba Budanje Primož Bratina. Domači župan Anton Lavrenčič je velik podpornik parašporta, to je že večkrat pokazal. Po osvojeni kolajni je Dejanu podelil županovo priznanje, kar je še dodatno poudarilo pomen tega uspeha za celotno skupnost. Takih uspehov ne bi bilo brez podpore družine, trenerke Brine Božič, Slovenskega paralimpijskega komiteja, predvsem pa ne brez izvrstne podpore lokalnega Lokostrelskega kluba Budanje, na katerem strelišču se je s treningi pogosto koval Dejanov bron. Ob tej priložnosti je Dejanu roko v znak čestitke in zahvale stisnil predsednik kluba Primož Bratina.
Da je bil sprejem in pol, so poskrbeli Komorni zbor Ipavska, Mešani pevski zbor Stanko Premrl Podnanos (mimogrede, tu Dejan tudi sam poje) in skupina Polkatres. Domačini so v neformalnem delu poskrbeli tudi za pogostitev. Tako to delajo in znajo srčni Primorci! V preteklih dneh so mu sprejem pripravili tudi v pevskem zboru Komorni zbor Ipavska, ob vrnitvi v službo – Dejan je zdravnik v Zdravstvenem domu Nova Gorica, v specialistični ambulanti za sladkorno bolezen in bolezni ščitnice – pa so mu tudi stanovski kolegi upravičeno zaploskali in čestitali.

Estrada

perry4
Životarjenje slavnega igralca

Šele ko so se Matthewu Perryu uresničile sanje, se je zavedel, da je sanjal napačne

eva peternelj 1
Dvojno veselje, dvojne skrbi

Udeleženka resničnostnega šova priznava, da ob dveh malčicah ni lahko

natasa tic ralijan in sinova
Negujejo močne vezi

Natašo Tič Ralijan sta sinova že zdavnaj prerasla

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla