© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Za prste obliznit': čokoladna rulada s pomarančami


M. O. Ž., Zarja
23. 1. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko nam sredi januarja spet prija nekaj sladkega, si spečemo rulado. V čokoladni biskvit zavijemo začinjeno stepeno smetano, v katero smo potopili koščke pomaranč. Te s svojo kislostjo uravnotežijo sladkost in dajo sočnost ruladi, ki nas takoj vrne v otroštvo, ko smo ob nedeljah grizljali piškote jafa.

sladko rulada.jpg
Revija Zarja
Sladka rulada

Za rulado

Priprava: 40 minut

Pečenje: 12 minut

Sestavine:

Za testo: 4 jajca, sol, 125 g sladkorja, 4 žlice vode, 100 g moke, 50 g temne čokolade, sladkor v prahu za posip.

Za nadev: 3 pomaranče, 400 ml sladke smetane, 1 zavoj utrjevalca za smetano, ½ zavoja vaniljinega sladkorja, ½ žličke cimeta, 1 noževa konica mletega janeža.

Priprava: Ločimo rumenjake od beljakov ter slednje skupaj s ščepcem soli in 50 g sladkorja stepemo v sneg. Rumenjake kremasto stepemo s preostalim sladkorjem in vodo. Čokolado naribamo in dodamo rumenjakom, potem pa previdno vmešamo še moko in sneg. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zlijemo testo in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 10–12 minut. Na čisto kuhinjsko krpo stresemo nekaj sladkorja v prahu, nanj zvrnemo pečeno testo, odstranimo papir za peko in testo zvijemo v zvitek. Pomaranče olupimo in krhlje filiramo. Smetano skupaj s trdilcem in vaniljinim sladkorjem stepemo, dodamo cimet in janež. Rulado odvijemo in jo namažemo z dvema tretjinama stepene smetane in obložimo s krhlji pomaranč. Nekaj krhljev narežemo na manjše koščke in jih prihranimo za okras. Testo zvijemo v zvitek, potresemo s sladkorjem v prahu, okrasimo s kupčki smetane in prihranjenimi koščki pomaranč.

Objavljeno v reviji Zarja št. 3, 15. 1. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.