© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vaša zgodba: Kako jagenjčka pravilno 'pripeljati' na mizo


dolenjski-list
28. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno
30. 10. 2009 · 11:06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

zalt_013.jpg
Arhiv Lokalno.si
zalt_525.jpg

S ciljem ohranjanja kmetovanja in ohranjanja avtohtonih pasem ter dodajanja višje vrednosti proizvodom iz področja Krajinskega parka Kolpa je javni zavod KP Kolpa s finančno podporo Občine Črnomelj organiziral tečaj priprave jagnječjega mesa.

Jože Zalar, predavatelj na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled, je slušateljem, ki se ukvarjajo z rejo drobnice, turistično ponudbo ali kako drugače sodelujejo pri organizaciji dogodkov z Javnim zavodom KP Kolpa, predstavil pomen reje avtohtonih pasem in tradicionalnih jedi, poudaril pa je tudi pomen nenehnega strokovnega izpopolnjevanja in pestre kulinarične ponudbe.

Med udeleženci izobraževanja v Šokčevem dvoru v Žuničih (kjer je skromna kuhinja urejena tudi za te namene) je bil tudi župan Andrej Fabjan, sicer tudi strokovnjak za pripravo jedi na žaru in sedaj zaposlen v gostinstvu.

Preberite še

Pravilni postopki klanja in zorenja klavnih trupov so bili na tečaju dopolnjeni s strokovnim razsekom in pripravo polizdelkov, udeleženci pa so izobraževanje zaključili s peko mesa in pokušino jedi. Poleg strokovnih prijemov odstranjevanja kosti in oblikovanja vizualno privlačnih porcij je udeležence najbolj navdušila primerjava okusov istih kosov mesa glede na različen čas zorenja klavnih trupov (od 16 ur do 10 dni).

V spomladanskem času je KP izvedel že dva kulinarična tečaja na območju Starega trga in bo s takimi in drugačnimi izobraževanji v jesensko - zimskem času še nadaljeval. Naslednji sklop predavanj in delavnic, ki bo sledil, bo s področja sadjarstva.

Boris Grabrijan

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.