Vaša zgodba: Kako jagenjčka pravilno 'pripeljati' na mizo


S ciljem ohranjanja kmetovanja in ohranjanja avtohtonih pasem ter dodajanja višje vrednosti proizvodom iz področja Krajinskega parka Kolpa je javni zavod KP Kolpa s finančno podporo Občine Črnomelj organiziral tečaj priprave jagnječjega mesa.
Jože Zalar, predavatelj na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled, je slušateljem, ki se ukvarjajo z rejo drobnice, turistično ponudbo ali kako drugače sodelujejo pri organizaciji dogodkov z Javnim zavodom KP Kolpa, predstavil pomen reje avtohtonih pasem in tradicionalnih jedi, poudaril pa je tudi pomen nenehnega strokovnega izpopolnjevanja in pestre kulinarične ponudbe.
Med udeleženci izobraževanja v Šokčevem dvoru v Žuničih (kjer je skromna kuhinja urejena tudi za te namene) je bil tudi župan Andrej Fabjan, sicer tudi strokovnjak za pripravo jedi na žaru in sedaj zaposlen v gostinstvu.
Pravilni postopki klanja in zorenja klavnih trupov so bili na tečaju dopolnjeni s strokovnim razsekom in pripravo polizdelkov, udeleženci pa so izobraževanje zaključili s peko mesa in pokušino jedi. Poleg strokovnih prijemov odstranjevanja kosti in oblikovanja vizualno privlačnih porcij je udeležence najbolj navdušila primerjava okusov istih kosov mesa glede na različen čas zorenja klavnih trupov (od 16 ur do 10 dni).
V spomladanskem času je KP izvedel že dva kulinarična tečaja na območju Starega trga in bo s takimi in drugačnimi izobraževanji v jesensko - zimskem času še nadaljeval. Naslednji sklop predavanj in delavnic, ki bo sledil, bo s področja sadjarstva.
Boris Grabrijan
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se