© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tradicionalni slovenski zajtrk   


vestnik
Janko Votek
15. 11. 2018, 10.47
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal jutri v vrtcih in osnovnih šolah. S projektom se spodbuja prehranjevanje s hrano iz bližine oziroma iz lokalnega okolja, zato morajo biti živila pridelana oziroma predelana v Sloveniji.

d9c0e59d65c6d81fd517b554814ceddf.jpeg
Nataša Juhnov
Za med zadostuje certifikat o slovenskem medu

Pridelovalci, predelovalci oziroma dobavitelji morajo zagotavljati, da so vsa živila res slovenskega porekla. Poreklo dobavitelji dokazujejo na tri načine:
· z izjavo, da so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji,
· z ustreznimi certifikati ali
· s knjigovodskimi listinami.
V zgornjih alinejah našteta dokazila morajo živila spremljati ob njihovi dobavi. Lahko sodigitalizirana oziroma skenirana. Zaradi morebitne kontrole jih dobavitelji morajo hraniie v svojih arhivih vsaj še eno leto po izvedbi zajtrka.
Izjava, da so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji:


Izjava je lahko dodana na dobavnici ali računu. Lahko je tudi samostojna listina oziromadokument.

66cf56bc17732871ba8f4a09a8b8de00.jpeg
Nataša Juhnov
Maslo

Certifikati za dokazovanje porekla so:
Ustrezni certifikati za dokazovanje porekla živil so certifikati o njihovi
· ekološki pridelavi,
· certifikati izbrana kakovost ali
· certifikati o integrirani pridelavi,ki jih je izdala pooblaščena organizacija za kontrolo in certificiranje.
Zahteva o poreklu medu je izpolnjena tudi, če ga spremlja certifikat za
· Slovenski med,
· Kočevski gozdni med,
· Kraški med ali
· Zlati panj, ki jih je prav tako izdala pooblaščena organizacija za kontrolo in certificiranje.
Dokazovanje porekla s knjigovodskimi listinami – velja za živila, ki so nabavljena nakmetijah:Ustrezno poreklo živil, ki so nabavljena na kmetijah, se lahko dokažejo tudi s knjigovodskimilistinami:
· Porekla kruha in masla sta ustrezna, če sta nabavljena na kmetijah z dovoljenjem zadopolnilno dejavnost za predelavo primarnih kmetijskih pridelkov oziroma prodajokmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij.Ustrezno dokazilo je v teh primerih knjigovodska listina, npr. dobavnica ali račun, izkatere je razvidno, da je živilo dostavila kmetija z dovoljenjem za dopolnilno
dejavnost za predelavo primarnih kmetijskih pridelkov oziroma prodajo kmetijskihpridelkov in izdelkov s kmetij. To je lahko razvidno že v samem imenu kmetije, ki jedobavila kruh oziroma maslo ali iz njenega žiga.Poreklo ostalih treh živil, jabolk, medu ali mleka, ki so nabavljena na kmetijah se lahkodokaže s številko KMG_MID.

5ae6396ac1ac6b596dfe99cfefbc7cf5.jpeg
Nataša Juhnov
Kmetije z registrirano dopolnilno dejavnostjo dokazujejo poreklo s knjigovodskimi listinami

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.