Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Telečji medaljoni s šparglji


Maja Poljšak, Maja
20. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izdatnejša jed, a zato nič manj okusna.

telecji medaljoni.jpg

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 manjših (slab centimeter debelih) telečjih medaljonov
  • 1 kg zelenih špargljev
  • 1 neškropljena pomaranča
  • 4 pasijonke
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 5 vršičkov timijana
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper
  • 60 g masla
  • 50 ml suhega belega vina
  • 100 ml čiste telečje ali zelenjavne juhe
  • 1 ščep zdrobljenega čilija

Priprava:

  1. Pomarančno lupino obribamo, nato iztisnemo sok, oboje damo v skledico. Pasijonke prerežemo in z žličko postrgamo sredico s semeni ter primešamo pomaranči. Timijanove lističe osmukamo.
  2. Šparglje očistimo, spodnji del olupimo in po dolžini prerežemo, nato jih narežemo na 4 cm dolge koščke. Šalotko in česen olupimo in na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, vanjo stresemo narezane šparglje, mešamo in pražimo tri minute, nato dodamo še šalotko in česen, pražimo in mešamo še štiri minute.
  3. V veliki ponvi na močnem ognju stopimo žlico masla, vanjo položimo telečje medaljone, solimo in popramo, pečemo dve minuti, jih obrnemo in na zmernem ognju pečemo še minuto do dve. Nato medaljone preložimo na ogret pladenj in pokrijemo z aluminijasto folijo.
  4. Omako od pečenja zalijemo z vinom, z lopatico postrgamo dno, prilijemo juho, prevremo, dodamo pomarančo s pasijonko in timijanove lističe ter kuhamo toliko časa, da tekočina povre na polovico. Nazadnje vmešamo na kockice narezano maslo, po okusu dosolimo in začinimo s čilijem.
  5. Šparglje položimo na ogret pladenj, nanje zložimo medaljone, vse prelijemo z omako in takoj postrežemo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.