Sadni sirupi
Ni boljšega kot babičin malinovec ali domači bezgov sirup.

Če ga pripravimo sami, je resnično brez vseh dodatkov, otroci pa ga imajo tako zelo radi. Ker je zdaj sezona bezga, jagod in malin, zavihajmo rokave!
Bezgov sirup
Sestavine: 15 bezgovih cvetov • 4 bio limone • 1 l vode • 250 ml jabolčnega kisa • 1,5 kg sladkorja
Priprava:
- Bezgove cvetove splaknemo z mrzlo vodo in dobro pregledamo, da odstranimo morebitne žuželke.
- Limone umijemo z vročo vodo in narežemo na rezine. Cvetovom odstranimo pecelj. Bezeg in limone stresemo v posodo in prelijemo z vodo. Pokrijemo in od 5 do 6 dni pustimo na hladnem.
- Precedimo in sok zmešamo s sladkorjem in kisom. Zavremo in kuhljamo. Večkrat premešamo.
- Še vroč sirup natočimo v steklenice in jih zapremo.
Malinov sirup
Sestavine: 1800 g malin • 1 kg sladkorja • 1 zavoj citronske kisline v prahu
Priprava:
- Maline zalijemo z vodo in jih prekuhamo. Precedimo skozi gazo in sok prestrežemo. Odmerimo liter soka.
- Sok zmešamo s sladkorjem in citronko in kuhljamo, da se sladkor stopi. Morebitno peno odstranimo s penovko. Posodo odstavimo in sirup nalijemo v steklenice. Takoj zapremo in shranimo v hladilniku.
Jagodni sirup
Sestavine: 1 kg jagod • 500 ml vode • 10 g citronske kisline v prahu • 1 kg sladkorja • 1 strok vanilje • nastrgana lupina ½ limone
Priprava:
- Jagode umijemo in odstranimo peclje. Po želji sadeže na drobno zrežemo.
- Citronko stopimo v pol litra vode in prelijemo čez jagode. Posodo pokrijemo in 24 ur pustimo na hladnem.
- Naslednji dan jagode precedimo in sok prestrežemo. Sok zavremo z limonino lupino, sladkorjem in vaniljinim strokom.
- Kuhljamo nekaj minut, potem pa odstranimo vaniljin strok in sirup natočimo v steklenice.
Limetin sirup z meto
Sestavine: 10 limet • 150 g sladkorja • 1 vejica mete • 1 žlica bezgovega sirupa
Priprava:
- Limete razpolovimo in iztisnemo sok. Odmerimo 200 ml soka. Sok precedimo in ga zmešamo s sladkorjem in bezgovim sirupom.
- Segrevamo in ves čas mešamo. Ko se sladkor stopi, dodamo lističe mete. Kuhljamo še naprej. Dlje ko bomo kuhali, intenzivnejši bo okus po meti.
- Kuhan sirup odstavimo z ognja in odstranimo meto. Natočimo v steklenice in shranimo v hladilniku
Majin nasvet: Ko sirup skuhamo, je zelo pomembno, da ga še toplega nalijemo v umite steklenice in neprepustno zapremo. Zvijača, ki nam bo pomagala, da se nam ne bo pokvaril, je naslednja - steklenice po polnjenju vsaj za 5 minut postavimo na glavo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se