© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept za Alinine posladke


dolenjski-list
Alina Jacovič, 6.c OŠ Drska
22. 12. 2020, 00.00
Posodobljeno
15:15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

alina_jacovic.jpg
Alina Jacović
alina.jpg
Alina Jacović je bila tudi ena od pohvaljenih sodelujočih z OŠ Drska

Objavili smo že dva zmagovalna recepta učencev OŠ Drska, ki so sodelovali v vseslovenskem projektu Kuhnapato in sicer recept za Barbarino adventno pito in recept za Jakobove plesoče snežake. S temi dobrotami sta namreč osvojila prvo oz. drugo nagrado. Alina Jacović pa je bila med tistimi učenkami, ki so bile na tekmovanju za svoje izdelke pohvaljena. In danes objavljamo dva njena recepta. Takole je napisala:

Pripravila sem 2 sladici. Prva je nastala iz ostanka peciva, ki sem ga spekla sama in ga nismo pojedli do konca, druga pa iz jabolčnih olupkov.

NAGAJIVI SNEŽAK

Sestavine:

- ostanki peciva

- 125 g mascarponeja

- 0,5 dl mleka

- bela čokolada v kapljicah

- malo masla

- čokoladne crispi kroglice

Najprej sem nadrobila pecivo, ki nam je ostalo, temu sem z žlico primešala mascarpone in dodala mleko, da je nastala čvrsta masa, ki sem jo na krožniku oblikovala v snežaka. Nato sem nad paro stopila čokoladne kapljice in jim dodala še malo masla. Paziti sem morala, da čokolada ni preveč, niti premalo tekoča. Ko se mi je zdela ravno pravšnja, sem jo polila po nagajivem snežaku. S čokoladnimi kroglicami sem naredila snežaku še gumbe, obraz in pokrivalo, nato pa ga dala ohlajati.

alina_jacovic1.jpg
Alina Jacović in njen posladek

ZIMSKI KOZARČEK PRESENEČENJA

Sestavine:

- jabolčni olupki (od štirih jabolk)

- sok ostanka pomaranče

- 180 g maslenih piškotov

- 70 g mascarponeja

- 0,5 dl mleka

- kakav

- mleti orehi

- 25 g sladkorja v prahu

- 100 ml sladke stepene smetane

- cimet

Maslene piškote sem na pladnju zdrobila s kuhinjskim valjarjem. Stresla sem jih v posodo in dodala mleko, kakav in mascarpone ter zmešala. Iz te mase sem oblikovala zvezdico za dekoracijo, ostalo maso pa dala v kozarček. V mešalniku sem zmlela jabolčne olupke in pri tem dodala pomarančni sok. Nastala je jabolčna kaša, ki sem jo zlila v kozarček na piškotno dno. Stepla sem smetano in ji dodala sladkor v prahu, ter jo dodala na kašo v kozarec. Potem sem zmlela še orehe in jih posula v kozarec. Na orehe sem ponovno položila smetano in na koncu posula sladico še s cimetom. Dodala sem dekoracijo, zvezdico iz piškotnega testa ter 3 koščke jabolčnih olupkov.

Pa dober tek!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.