Prikazali so, kako se naredi koline


Na Dolenjskem in v Beli krajini so še žive koline, a ker je ta kmečki praznik vseeno vedno redkejši, se je Zavod za turizem Novo mesto lotil projekta Praznik dneva kolin Dolenjske in Bele krajine, ki ga v okviru programa Leader podpira tudi Evropska unija. Vrednost projekta je, kot je pred časom predstavil Ivo Kulljaj, direktor zavoda, 80.000 evrov, z njim pa želijo na podeželju ohraniti vrhunski kulinarični produkt, ki nastaja v okviru domači kolin.
V okviru projekta so raziskali navade ob kolinah v regiji in opravili ankete po podeželju. Kot je nedavno poročal Drago Košak iz zavoda, so nato v sodelovanju s šolo Grm Novo mesto pripravili izobraževanja in delavnice za kmete in vaške mesarje. Pripravljajo tudi spletno stran projekta.
Za eno zgoraj omenjenih delavnic je štel tudi prikaz kolin na Gregorjevem sejmu na Grabnu (nekaj utrinkov si lahko ogledate na fotografijah v galeriji).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se