Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Porabimo ostanke peciva


Revija Ženska
12. 3. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vam je ostalo kar nekaj peciva, ki ni več najboljše: kos posušene potice, piškoti, ki so izgubili hrustljavost … Ne vrzite stran, z malce domišljije jih lahko predelate v okusne nove sladice.

tiramisu.jpg
Revija Ženska
Tiramisu

Najbolj preprosto predelamo ostanke peciva v ježke, rumove kroglice ali cake popse. Razlika je samo v končni obliki, postopek je v vseh primerih enak. Ostanke peciva nadrobite in jim dodajte nekaj tekočega, da jih bo navlažilo in povezalo. Dodate lahko stopljeno čokolado z malce masla, sladko smetano, mleko ali maskarpone, različne alkoholne in brezalkoholne pijače (vino, rum, sadni sok, kompot …). Pustite domišljiji prosto pot in kombinirajte okuse po navdihu.

Maso postavite v hladilnik in pustite nekaj časa, da se prepoji, nato jo oblikujte po željah. Lahko jih oblijete s čokolado (zagotovo je še kje ostal kakšen čokoladen miklavž) ali pa okrasite z nastrganim kokosom, mletimi oreščki, čokoladnimi ali sladkornimi drobtinicami …

Niso pa kroglice edina možnost:

Tiramisu

Sestavine za 6 do 8 oseb:
približno 250 g ostankov peciva (piškoti, potica …)
približno 250 ml močne kave
Krema:
250 g sira maskarpone
120 ml sladke smetane
5 žlic mleka
3 žlice sladkorja (oziroma po okusu)
naribana limonina lupinica polovice limone
1 žlica kakava v prahu (ali kakšen čokoladen miklavž)

Priprava:

Gladko zmešajte sladkor in maskarpone. Nato po žlicah eno za drugo primešajte mleko. Čvrsto stepite smetano in jo skupaj z naribano limonino lupinico umešajte med maskarpone.

Potico in druge ostanke različnih peciv narežite na rezine enake debeline. Namočite jih v kavo in zložite v pekač. Pokrijte jih s plastjo kreme, na kremo naložite namočeno, pecite in zaključite s preostalo kremo. Namesto v pekač, lahko tiramisu zlagate tudi v kozarčke.

Kremo posujte s kakavom v prahu ali naribano čokolado. Tiramisu za najmanj 4 ure postavite v hladilnik.

Nasvet

Za tiramisu so najbolj primerni ostanki biskvitnih ali kvašenih peciv, kot so potica, panetone, marmorni kolač in različni piškoti. Ostanke peciv, ki se slabše kombinirajo s kavo (sadni kolači, piškoti z marmelado …), ali če pripravljate sladico za otroke, namočite v vaniljevo mleko, ki ga lahko odišavite z rumovim ekstraktom.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.