© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Poprov stejk za ljubitelje mesa


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
8. 4. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tradicionalni mesojedci se zlato ocvrtemu dunajcu z zajetno porcijo pečenega krompirja težko uprejo. A tisti ljubitelji mesa, ki so prerastli nedeljska kosila s to poslastico avstrijske kuhinje v glavni vlogi, znajo uživati tudi v drugih različicah zrezkov. Meso pač ponuja toliko možnosti za kulinarične presežke, da jih nikoli ne zmanjka.

k poprov stejk.jpg
Revija Zarja
Poprov stejk

Poprov stejk

Za 4 osebe

Priprava: 70 minut

Sestavine: 4 zorjeni goveji stejki po 180 g (zgornje stegno govedi), 1 brizg suhega vermuta, 2 žlički vloženih zelenih poprovih zrn, 2 žlici masla, 1 žlica olja, sol, poper.

In še: 4 suhe slive brez koščice, 2 večji rdeči čebuli, 100 g mladega svežega sira, 40 g nastrganega parmezana, 1 noževa konica nastrgane pomarančne lupine, olivno olje, vejica timijana.

Priprava: Celi čebuli kuhamo v slani vodi 15–20 minut, do mehkega. Odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Razpolovimo in plasti previdno ločimo, da dobimo 4 ladjice. Sveži sir zmešamo s parmezanom in začinimo s soljo, poprom in pomarančno lupino. S tem nadevom napolnimo čebulne ladjice in na vrh vsake položimo suho slivo. Pekač namastimo, vanj položimo ladjice in jih pokapljamo z olivnim oljem. Dodajo timijan in zalijemo z juho, potem pa pečemo pol ure na 180 stopinjah. Stejke osušimo in jih spečemo na vročem olju, solimo, popramo, sok od pečenja zalijemo z vermutom, dodamo maslo in sesekljan poper. Ponudimo s čebulnimi ladjicami.

Objavljeno v reviji Zarja št. 14, 2. 4. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.