Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Polnozrnate ali navadne testenine?


M. K.; Svet24
19. 8. 2021, 12.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_testenine__1_.jpg
Razlika med navadnimi in polnozrnatimi testeninami je predvsem v količini vlaknin in ogljikovih hidratov. (Svet24)

Gremo lepo po vrsti. Najbolj opazna je razlika v barvi in strukturi, pa tudi v okusu; polnozrnate testenine so veliko bolj suhe in zrnaste. Navadne in polnozrnate testenine sicer vsebujejo enako količino beljakovin, razlika pa je očitna v kalorijah in količini ogljikovih hidratov. Približno 100 gramov polnozrnatih testenin ima 180 kalorij, 100 gramov navadnih pa 200 in več. Če preverimo ogljikove hidrate, jih navadne testenine vsebujejo v povprečju 41, polnozrnate pa 35 gramov. Pomembna razlika se kaže tudi v količini vlaknin, ki so pomembne za uravnoteženo prebavo. Polnozrnate testenine jih vsebujejo dobrih šest gramov, navadne le dva grama.

Testenine danes predstavljajo velik delež kulinarike. Če smo še pred dobrimi dvajsetimi leti poznali le makarone in špagete, se je do danes ponudba močno razširila in spremenila. Preverili smo, kakšna je razlika med navadnimi in polnozrnatimi testeninami.

Brez zadržkov lahko testenine po priljubljenosti umestimo takoj za kruhom, še posebno če pogledamo k našim zahodnim sosedom. A če ste mislili, da so Italijani tisti, ki so »iznašli« testenine, se motite. Testenine so se razvile na Kitajskem in so k nam priromale med odkrivanjem sveta. Italijane so tako navdušile in prevzele, da so jih hitro umestili na svoje jedilnike in se tudi sami lotili njihove izdelave. Danes tako poznamo več kot 600 vrst testenin, ki se v zmernih količinah klasificirajo kot zdravo živilo. Zelo nasitno in večnamensko.

PREVERITE SESTAVO - Tudi pri izbiri polnozrnatih testenin zmeraj preverite prehrambno tabelo, saj pogosto ime izdelka obljublja več, kot živilo lahko dejansko ponudi.

Iz česa so testenine sestavljene

_testenine__2_.jpg
V zmernih količinah veljajo testenine za zdravo hrano. (Dreamstime)

V navadnih belih testeninah najdemo beljakovine, ogljikove hidrate, vitamin B, nekaj železa in vlaknin. Močno jim konkurirajo polnozrnate testenine, saj so s stališča prehranske in shujševalne diete precej bolj zdrave. Pri njihovi proizvodnji uporabljajo polnozrnata žita, med procesom luščenja in mletja jim ne odstranijo luske ali kalčka. V luskah žit pa je veliko beljakovin, mineralov (magnezij, kalcij, brom), vitaminov (A, B, E, K) ter vlaknin, ki dodatno prispevajo k prehranski vrednosti testenin.

Razlika je v količini vlaknin

Gremo lepo po vrsti. Najbolj opazna je razlika v barvi in strukturi, pa tudi v okusu; polnozrnate testenine so veliko bolj suhe in zrnaste. Navadne in polnozrnate testenine sicer vsebujejo enako količino beljakovin, razlika pa je očitna v kalorijah in količini ogljikovih hidratov. Približno 100 gramov polnozrnatih testenin ima 180 kalorij, 100 gramov navadnih pa 200 in več. Če preverimo ogljikove hidrate, jih navadne testenine vsebujejo v povprečju 41, polnozrnate pa 35 gramov. Pomembna razlika se kaže tudi v količini vlaknin, ki so pomembne za uravnoteženo prebavo. Polnozrnate testenine jih vsebujejo dobrih šest gramov, navadne le dva grama.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.