Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita: že od ene sta lahko dva sita (recept za slano s stročjim fižolom)


lokalno
Revija Dober tek
18. 8. 2024, 15.30
Posodobljeno
19. 08. 2024 · 10:46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzpita.jpg

Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.

Je to kakšna sadna, denimo breskova pita s krhkim testom? Lahko je tudi pastirska oziroma ovčarska, kot Britanci pravijo jedi iz mletega mesa in krompirjevega pireja. V Bosni celo vse bureke, razen mesnega, imenujejo pita. V Grčiji z vlečenim testom pripravljajo imenitno špinačno pito – spanakopito.

Američani pita pravijo celo pici (pizza pie), kar je pravzaprav smešno, saj imata obe imeni, tako pita kot pica, isti izvor v stari italijanščini. Je pa res, da tako pravijo tudi slani piti, ki nekoliko spominja na pravo pico.

Tokrat si privoščimo slano pito s stročjim fižolom:

##IMAGE-3998783##

Sestavine

300 g moke
150 g hladnega masla
malo hladne vode, približno 8 žlic
malo soli

Za nadev še:

400 g stročjega fižola
250 g mehke skute
2 jajci
50 ml kisle smetane
1 ščepec muškatnega oreščka
2 žlici naribanega parmezana
1 ščepec kumine
50 g rezin pršuta

Priprava

Testo pripravimo tako, da maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik.

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.

Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v krog, ki je za nekaj centimetrov večji od pekača. Nato ga prenesemo v pekač, učvrstimo robove in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Testo prebodemo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 200 °C približno 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo ter pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.

Nasvet

Hranilna vrednost masla znaša okoli 740 kcal/100 g.

Kisla smetana je dober vir riboflavina in kalcija.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.