Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj naj pojemo namesto sendviča?


A.K., Maja
7. 5. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko si želimo izgubiti nekaj kilogramov ali ohraniti svojo idealno težo, vsaj približno vemo, kaj moramo jesti za glavne obroke, težava pa je s prigrizki.

Polnjeni klobučki šampinjonov.jpg
profimedia
Polnjeni klobučki šampinjonov

Ti so po večini zelo kalorični, vsebujejo preveč maščob, soli ali sladkorjev in nam ne dajejo občutka sitosti. Kaj naj pojemo namesto sendviča, kaj naj namažemo na kruh, ko se oglasi lakota, in kaj naj k pijači ponudimo gostom, da bomo lahko tudi mi prigriznili z njimi? 

Polnjeni klobučki šampinjonov 

Porcija ima 170 kalorij

Sestavine za 4 osebe:

12 velikih šampinjonov

2 mladi čebulici

100 g kraške pancete

2 žlici drobtin

4 žlice olivnega olja

1 žlička svežega origana

100 g naribanega sira

sol in poper

Priprava:

1. Šampinjone obrišemo s čisto krpo, bete odlomimo od klobučkov in jih sesekljamo, obrnjene klobučke zložimo v naoljen pekač ali na aluminijasto folijo. Čebulici očistimo in sesekljamo, panceto narežemo na kockice. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

2. V ponvi segrejemo dve žlici olja, dodamo čebulico, panceto in sesekljane bete. Pražimo in mešamo 5 minut, odstavimo, solimo in popramo po okusu. Dodamo drobtine, sesekljan origano, sir in dobro premešamo. Nazadnje še po vrhu potresemo s sirom.

3. Gobje klobučke napolnimo z nadevom, vse pokapljamo z oljem in pekač postavimo v ogreto pečico. Pečemo 10 minut in nato pod vklopljenim žarom še 5 minut.

Objavljeno v reviji Maja št. 8, 12. 4. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.