Janja Garnbret pred finalom

"Na treningu sem naredila vse, da bom v soboto tako dobra, kot še nikoli. Treba je le še odplezati."

J.V./STA
8. 8. 2024, 14.39
Deli članek:

Športna plezalka Janja Garnbret je suvereno opravila polfinale na olimpijskih igrah v Parizu. V današnji težavnosti je bila izenačena z Japonko Ai Mori, obe sta segli proti zadnjemu oprimku na steni, a ga nista zadržali. V skupnem seštevku pa je imela Slovenka skoraj 40 točk prednosti pred Avstrijko Jessico Pilz in Američanko Brooke Raboutou.

STA
Vsaj na videz bo Janja Garnbret kot zmagovalka polfinala imela v soboto glede na format tekme slabši položaj od tekmic, saj bo imela med balvani in težavnostjo nekaj manj počitka.

Petindvajsetletna Korošica je bila po polfinalu prešerne volje, opozorila pa je, da šteje samo sobota, ko se bo najboljših osem plezalk pomerilo za kolajne. "Danes sem res plezala 'ful' dobro. Bila sem še bolj sproščena kot v balvanskem delu. Že ko sem prišla na oder, sem se počutila, kot bi bila doma. Uživala sem in lahko sem dala vse od sebe," je povedala branilka naslova Garnbret.

Slednjo je presenetila ne tako zahtevna smer, ki jo je podobno kot njen trener Roman Krajnik ocenila za prelahko za olimpijske igre. Oba sta taktizirala tudi s tem, da so ju lani in letos na treningu na Verdu večkrat obiskali postavljavci smeri in preizkušali meje možnega, na tekmi pa smer v težavnosti tega ni odražala.

"V smeri si do meje 60 točk lahko počival kjerkoli si hotel. Tam sem seveda že vedela, da sem v finalu. V uvodu pa sem šla v smer zbrana, z mislijo, da te nič ne sme preseneti. Potem pa pričakuješ kakšen slabši 'grif', da se ga lotiš drugače, a do 60 točk, si res lahko počival. Sama sem si želela, da bi bilo težje že prej, da bi se res pokazalo, katera je in katera ni. Zadnji del pa je bilo treba res odlezati in to sem naredila."

O težavnosti je branilka naslova iz Tokia, kjer je bilo športno plezanje prvič del olimpijske družine, dodala: "S tem se ne smem obremenjevati, polfinale je v resnici le nekaj, česar se želiš čim prej rešiti. V soboto je na sporedu prava stvar, novi balvani, nova smer. Glede na pokazano grem na tekmo lahko samozavestna. Danes pa sem naredila le novo kljukico. Največjo kljukico moram pod svojo naloge zapisati v soboto."

Ob zgoraj že omenjeni četverici bodo tekmice v finalu še Francozinja Oriane Bertone, Avstralka Oceania Mackenzie, Britanka Erin McNeice in Chaehyun Seo iz Južne Koreje. "Rezultatov sploh nisem pogledala. S tem se plezalec ne sme obremenjevati, saj se ne da kontrolirati ostalih in kdo se uvrsti v finale. Lahko pa kontroliram svoje plezanje in moja naloga je le, da ostanem sproščena, ampak ostro fokusirana, da bom dobro plezala. Tekmice pri tem ne igrajo nobene vloge."

V slovenskem taboru nikoli niso skrivali, da je edina želja novo zlato. "Upam, da bo v soboto isto, da ne bom delala napak in da bom uživala. Pomembno je, da se ne bom ubadala z nobeno stvarjo. Ni važno, kaj se dogaja okrog mene. Ne smem gledati levo in desno. Seveda bom morala imeti malo sreče, šport je krut, lahko se zgodi karkoli. A ne glede na razplet, ne bo obžalovanj. Na treningu sem naredila vse, da bom v soboto tako dobra, kot še nikoli. Treba je le še odplezati."

Vsaj na videz bo Janja Garnbret kot zmagovalka polfinala imela v soboto glede na format tekme slabši položaj od tekmic, saj bo imela med balvani in težavnostjo nekaj manj počitka. "Seveda sem pripravljena tudi na to, da bom imela manj premora. Ampak na treningih treniramo mnogo več, kot potem plezamo na tekmi. Če pa zlezeš vse balvane v prvem poskusu, pa imaš počitka v resnici več in potrudila se bom, da bo tako. Pomembno vlogo bo odigrala glava."

Kakšna pa je njena usmeritev v plezanju pa je potrdila tudi z odgovorom na vprašanje, zakaj se je v težavnosti sploh trudila do vrha, saj bi po zmagi na balvanih danes že na polovici lahko popustila in se gladko prebila v finale ter privarčevala nekaj pomembnih atomov moči. "Nikoli ne taktiziram. Ko s tem začneš, se lahko ušteješ. Vedno plezam po najboljših močeh, potem ni obžalovanj."

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste