Obtičal na morju

Video: Tako je Oliver ob prepevanju Cesarice vplul v Velo Luko

S.R.
26. 7. 2024, 09.28
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 11.56
Deli članek:

Trajekt Oliver, ki je včeraj obtičal v morju zahodno od Korčule, bi lahko že danes znova plul po svoji redni liniji. Znano je, zakaj je prišlo do težave na motorjih.

Jadrolinija
27-let star trajekt Oliver se je nekdaj imenoval Hermes.

Poročali smo že o včerajšnji drami v Korčulskem kanalu, prelivu med otokoma Šćedro in Hvar na severu in Korčulo na jugu. Tam je zaradi okvare motorjev v morju obtičal trajekt Oliver, na katerem se je nahajalo 340 potnikov. Ti bi morali v pristanišče v Veli Luki na zahodu Korčule prispeti že ob 13.30 uri, a se je njihova kalvarija zavlekla do večera. Dan, ki so ga preživeli na ladji približno šest morskih milj oziroma 11 kilometrov od pristanišča, kot kaže zanje vendarle ni bil preveč travmatičen.

Čeprav se je zdelo, da bo potrebna pomoč vlačilca, je trajekt, ki so ga poimenovali po slovitem pokojnem hrvaškem glasbeniku Oliverju Dragojeviću, v Velo Luko na koncu vseeno priplul z lastnim pogonom, saj je posadka okvaro vendarle uspela odpraviti. Sodeč po posnetkih, ki jih je objavil portal Dalmacija Danas, so potniki na trdna tla stopili ob prepevanju Dragojevićeve skladbe Cesarica. Znano je namreč, da je v Splitu rojeni Dragojević, ki je umrl leta 2018, odraščal ravno v Veli Luki, kjer je preživel nekatera najlepša leta svojega življenja.

»Težava je tičala v zračnem kompresorju, kar so na koncu rešili. Pred ponovno vključitvijo ladje v linijo čakamo še na zaključne postopke. Vse bo najverjetneje opravljeno nocoj, plovba pa se bo verjetno v skladu z načrtom nadaljevala jutri,« so včeraj za portal Morski.hr potrdili v Jadroliniji, ki upravlja z Oliverjem. Sicer pa so potniki posadko trajekta zelo pohvalili, saj so jim dali na voljo brezplačno vodo, jih pomirili in odgovoril na vsa njihova vprašanja, še poroča portal.

Iz Jadrolinije so danes posredovali več podrobnosti o okvari. Po njihovih navedbah so bile težave posledica okvare toplotnega izmenjevalnika zračnega kompresorja, zaradi česar so se glavni motorji pregreli. Takoj, ko so vzrok ugotovili, so sistem prestavili na drug kompresor. V Jadroliniji so se potnikom za vse nevšečnosti opravičili.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!