Biden je ponosen sionist

Tako so ameriški politiki ploskali voditelju, ki je odgovoren za poboj skoraj 40 tisoč ljudi

R.T./STA
24. 7. 2024, 21.30
Posodobljeno: 24. 7. 2024, 21.37
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes četrtič v svoji politični karieri nagovoril oba domova ameriškega kongresa. V Washingtonu ga je večina poslancev obeh strank sprejela z aplavzom, medtem ko je pred stavbo več tisoč ljudi zahtevalo njegovo aretacijo in konec vojne v Gazi.

Profimedia
Benjamin Netanjahu med govorom v ameriškem kongresu v Washingtonu.

Netanjahujev prihod v kongresno palačo je bil podoben tistim, ki ga uprizorijo ameriški predsedniki ob vsakoletnem govoru o položaju v državi. Vendar s to razliko, da predsedniki ponavadi dobijo aplavz le od članov svoje stranke. Netanjahu je dobil aplavz od vseh, ko je govoril, da so ZDA skupaj z Izraelom sredi spopada med civilizacijo in barbarstvom, pri čemer morata stati skupaj.

Netanjahu je največ časa namenil opisu napada pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani in izraelskega odgovora, pri čemer je imel na galeriji kongresne palače eno od osvobojenih Hamasovih talk in štiri izraelske vojake, ki so bili prav tako deležni stoječih ovacij. Dejanja pripadnikov Hamasa je označil za barbarska, dejanja izraelskih vojakov pa za junaška.

Biden je ponosen sionist

Ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, s katerim se bo srečal v četrtek, se je zahvalil za njegova prizadevanja za osvoboditev talcev in za srčno podporo Izraelu po napadu Hamasa. Omenil je Bidnov obisk Izraela po napadu in zatrdil, da to ne bo nikoli pozabljeno. "Poznava se več kot 40 let in Biden je ponosen irsko-ameriški sionist, kot mi je dejal," je povedal premier.

Zunaj kongresne palače so protestniki nosili palestinske zastave in transparente proti Netanjahuju ter nadaljevanju vojne v Gazi, prišlo pa je tudi do nekaj manjših spopadov s policisti, ki so uporabili solzivec.

Netanjahu je v kongresu povedal, da je 7. oktobra lani več kot 3000 pripadnikov Hamasa napadlo Izrael. Označil jih je za divjake, ki so posiljevali, sekali glave in pobijali starše pred otroci ter obratno. Napad je po izraelskih podatkih zahteval 1197 življenj, napadalci pa so še zajeli 251 talcev. Izraelski odgovor, ki sedaj traja že skoraj deset mesecev, je na palestinski strani v Gazi zahteval najmanj 39.145 življenj in povsem razdejal palestinsko enklavo.

Izdaja naloga za prijetje Netanjahuja

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je konec maja zahteval izdajo naloga za prijetje  Benjamina Netanjahuja, izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa. Netanjahu in Galant bi lahko bila odgovorna za iztrebljanje in stradanje civilistov, naklepno povzročanje velikega trpljenja ali hudih telesnih poškodb, ubijanje in usmerjanje napadov na civilno prebivalstvo. Omenjeni zločini bi po mnenju Khana lahko bili del načrta za odpravo Hamasa, zagotovitev vrnitve zajetih talcev in kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze. Ob tem je Khan opozoril, da je Izrael večkrat samovoljno omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo, med obleganjem enklave pa tudi večkrat omejil oskrbo s pitno vodo in električno energijo.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast