Posledice vojne

Rusi znatno povečali kapacitete pokopališč od začetka vojne

M.G.
23. 7. 2024, 11.00
Posodobljeno: 23. 7. 2024, 11.11
Deli članek:

Po analizi neodvisne ruske publikacije je Rusija močno povečala državno porabo za gradnjo novih pokopališč, odkar je pred več kot dvema letoma začela obsežno invazijo na sosednjo Ukrajino.

Profimedia
Duhovnik med pokopom ruskih vojakov v skupno grobišče.

Putinova invazija na Ukrajino, ki se je začela februarja 2022, je seveda povzročila veliko število vojaških žrtev tako na ruski kot tudi na ukrajinski strani in širitve pokopališč so jasna posledica tega. Čeprav ni mogoče neodvisno preveriti resničnega obsega  ruskih izgub na bojišču, saj uradne ruske statistike rade prekrivajo dejansko število žrtev, pa analiza javno dostopnih podatkov kaže, da je število smrtnih žrtev nedvomno veliko višje od tistih, ki jih javnosti posreduje ruska oblast.

Lani so tako ruske oblasti porabile več kot 225 milijonov rubljev (približno 2,4 milijona evrov) za projekte širitev pokopališč, kar je kar dvakrat več kot leta 2022 in kar šestkrat več kot leta 2020, če verjamemo podatkom ruskega uradnega portala za državna naročila. Iz izdane publikacije je razvidno, da je bilo do junija letos za širitev pokopališč porabljenih že 136 milijonov rubljev, da pa bodo stroški verjetno še močno presegli tiste iz lanskega leta.

V prvih dveh letih pandemije je zaradi covida-19 umrlo 680.000 ljudi. Skupina znanstvenikov pod vodstvom glavnega znanstvenika avstrijskega Mednarodnega inštituta za sistemsko analizo Yana Bridea je ocenila, da je dejanski davek pandemije v Rusiji presegel milijon ljudi. A tudi med pandemijo so za širitev pokopališč namenili polovico manj kot v dveh letih vojne. Vojna v Ukrajini je le eden od dejavnikov, ki pojasnjujejo širitev pokopališč v zadnjih dveh letih, pravi demograf Yan Bride. Naravni vzroki, kot so staranje prebivalstva in smrti zaradi alkohola, prav tako spodbujajo ta proces, je dejal. Toda "covid učinek je minil" in "intenzifikacija smrti v mlajših letih je povzročilo tudi naraščajoče povpraševanje po pogrebnih storitvah za ustvarjanje novih ozemelj," je dejal Bride.

Neodvisna revija Important Stories je sicer 27. junija na podlagi podatkov Zvezne državne službe za statistiko Rusije (Rosstat) ocenila, da je od začetka vojne umrlo najmanj 71.000 ruskih vojakov, še višjo oceno smrti na bojiščih so izračunali v novinarskih hišah Mediazona in Meduza. 5. julija sta objavili skupno analizo smrti ruskih vojakov, pri čemer sta uporabili  podatke iz državnega državnega registra zapuščinskih pravic. Do konca junija je od začetka konflikta v Ukrajini umrlo približno 120.000 ruskih vojakov, so ugotovili ter pridali, da bi dejanska številka lahko znašala celo 140.000 duš.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!