28. maja

Norveška, Irska in Španija napovedale priznanje Palestine

J.V.
22. 5. 2024, 09.45
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 10.05
Deli članek:

Norveška, Irska in Španija so napovedale, da bodo 28. maja skupaj priznale Palestino kot neodvisno državo, zaradi česar je Izrael nemudoma odgovoril z napovedjo odpoklica svojih veleposlanikov.

Profimedia
Najmanj 140 držav je že priznalo palestinsko državo.

Prvi je odločitev o priznanju sporočil norveški premier Jonas Gahr Store, ki je napovedal, da bo Norveška 28. maja priznala Palestino. Store je na novinarski konferenci ob naznanitvi odločitve vlade pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Cilj tega priznanja je palestinska država, ki bo "politično kohezivna", je dejal in druge države pozval, naj jim sledijo.

Priznanje Palestine sta danes napovedali še Irska in Španija. "Gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino," je ob najavi priznanja poudaril irski premier Simon Harris.  Opozoril je še, da trenutno Palestinci v Gazi preživljajo najhujše trpljenje, stiske in lakoto: "Humanitarna katastrofa, za večino nepredstavljiva in za vse nesprejemljiva, se odvija pred našimi očmi."

Kmalu za Irsko je priznanje Palestine 28. maja naznanil še španski premier Pedro Sanchez"Palestino bomo priznali iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost,"  je dejal v parlamentu v Madridu in požel bučen aplavz. Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost," je dodal. Sanchez je že zagotovil, da priznanje Palestine ni uperjeno proti Izraelom niti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izrael je medtem svoja veleposlanika na Norveškem in Irskem danes poklical v domovino na pogovore. "Irski in Norveški danes pošiljam ostro sporočilo: Izrael tega ne bo molče gledal. Pravkar sem odredil vrnitev izraelskih veleposlanikov iz Dublina in Osla v Izrael na nadaljnja posvetovanja v Jeruzalem," je dejal izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazil pripravljenost priznati Palestino, "ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne". Slovenska vlada je pred dvema tednoma začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija, a je premier Robert Golob dopustil možnost, da bi postopek lahko končali hitreje. Doslej je Palestino priznalo že najmanj 140 članic Združenih narodov.

Estrada

ana urbanc 1
Po hčerki Ivi zdaj še sin Jug

Igralka, ki je navduševala v Reki ljubezni, povila drugega otroka

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

masayah 1
'Ora mai'

Masayah: Dajmo živeti tako, da sledimo svojim sanjam in tistemu, kar nas najbolj veseli

Zanimivosti

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?

BRANJE PRAVLJICE
Pravljice

Že dojenčki uživajo ob poslušanju glasu staršev, ko pripovedujejo zgodbice

mesoreznica-simbolična
Dobila bo 5000 evrov

Delavka, ki se je porezala med rezanjem salame bo dobila visoko odškodnino

srebrna-ribica, lepisma-saccharina
Srebrna ribica

Nadloga v stanovanjih in hišah: kako doma nad invazijo malih požrešnežev?